Szybkie chaczapuri z serem na patelni

w pośpiechu, łatwe i proste! Na śniadanie dla całej rodziny! To najszybsze chaczapuri z serem na patelni! Ciasto dla nich ugniata się w ciągu kilku minut z najbardziej zwykłych produktów. Prosta, szybka i pyszna opcja śniadaniowa na weekend, która spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 40 % 16 g
227 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie chaczapuri z serem na patelni? Odmierz potrzebne składniki. Ser jest dobry miękki(suluguni lub Adyghe). Jeśli nie ma suluguni, możesz wziąć ser, fetę lub półtwardy ser. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Mąka będzie nasycona tlenem, a chaczapuri będą delikatniejsze i bardziej puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce. Możesz wziąć jeden rodzaj sera lub w kombinacji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce ubij jajko trzepaczką. Jeśli ser jest wystarczająco słony, można pominąć sól. Jeśli smak sera jest bardziej mdły, dodaj szczyptę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko, wymieszaj. Najlepiej, aby mleko nie było zbyt zimne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest jednorodne, o konsystencji jak niezbyt gęsta śmietana. Jeśli ciasto jest gęste, dodaj trochę mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż starty ser do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby ser był równomiernie rozłożony na całej objętości ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej masło. Rozłóż porcję ciasta równą warstwą o grubości nie większej niż 1 cm, smaż chaczapuri na umiarkowanym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gotowania przykryj patelnię pokrywką, aby chaczapuri dobrze się upiekły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy ciasto wystarczająco zgęstnieje na górze i zrumieni się na dole, Odwróć tortillę na drugą stronę i smaż do miękkości, również przykrywając patelnię pokrywką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj chaczapuri na ciepło. Okazuje się, że są delikatne, o wyraźnym smaku sera. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy — twardy, półstały, miękki, solankowy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy