sos serowy do puree ziemniaczanego

dobra opcja zarówno do tłuczonych ziemniaków, jak i makaronu. Bardzo smaczne!
Svetlana_bondyrevaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 68 % 26 g
węglowodany 3 % 1 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
gotuję pół szklanki wody lub bulionu, pocieram tam 1,5 topionego sera (weź ten, który nazywa się "do zupy", z grzybami - okazuje się bardzo smaczny lub "Viola" - w trójkątach, 5 trójkątów na pół szklanki wody lub bulionu), czekam, aż mieszanina się zagotuje i odstawiam na 1 minutę. W procesie gotowania doprawiam do smaku. Możesz dodać zmiażdżony czosnek-to dla amatora. Następnie ponownie doprowadzam do wrzenia, ponownie odstawiam na minutę. Robię to 4-5 razy. Jest to konieczne, aby sos się nie zagotował i nie nabrał nieprzyjemnego smaku.

następnie polewam tłuczone ziemniaki gotowym sosem, posypuję natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy