skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do sałatek.
Krok 2:
Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Wytnij ogórek i rzodkiewkę z obu stron. Gotuj i obierz jajka.
Krok 3:
Cienko pokrój kapustę.
Krok 4:
Rzodkiewki kroimy w kółka, półkola, w zależności od wielkości i pożądania.
Krok 5:
Pokrój ogórek w cienkie ćwiartki.
Krok 6:
Posiekane warzywa łączą się w głębokiej misce lub salaterce. Za pomocą noża do jajek lub noża posiekaj jajka. Dodaj do warzyw.
Krok 7:
Pokrój białą część młodego czosnku.
Krok 8:
Posiekaj zieloną cebulę i kilka gałązek pietruszki i koperku (lub dowolne ulubione warzywa)
Krok 9:
Dodaj posiekane warzywa do miski. Dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Doprawiamy majonezem do smaku. Wkładam bardzo mało. Tylko po to, aby lekko posmarować warzywa. Nie musisz solić sałatki. Ponieważ warzywa z soli dadzą sok, a otrzymasz nieprzyjemny rodzaj zacieru. Możesz dodać trochę mielonego pieprzu. A sól jest wystarczająca w majonezie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g