Wiosenna sałatka warzywna z jajkiem i majonezem

prosta sałatka z wczesnych wiosennych warzyw . Kiedy pojawiają się wczesne warzywa-młoda kapusta, rzodkiewka-chcę podawać je codziennie. Aby jakoś urozmaicić ich prezentację, przygotowuję taką sałatkę. Przygotowuje się bardzo szybko. Tylko wcześniej musisz ugotować jajka. Nasza rodzina bardzo lubi tę sałatkę, więc gotuję kilka jajek i przechowuję je w lodówce, używając ich w razie potrzeby.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do sałatek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Wytnij ogórek i rzodkiewkę z obu stron. Gotuj i obierz jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cienko pokrój kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rzodkiewki kroimy w kółka, półkola, w zależności od wielkości i pożądania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórek w cienkie ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekane warzywa łączą się w głębokiej misce lub salaterce. Za pomocą noża do jajek lub noża posiekaj jajka. Dodaj do warzyw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój białą część młodego czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj zieloną cebulę i kilka gałązek pietruszki i koperku (lub dowolne ulubione warzywa)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane warzywa do miski. Dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doprawiamy majonezem do smaku. Wkładam bardzo mało. Tylko po to, aby lekko posmarować warzywa. Nie musisz solić sałatki. Ponieważ warzywa z soli dadzą sok, a otrzymasz nieprzyjemny rodzaj zacieru. Możesz dodać trochę mielonego pieprzu. A sól jest wystarczająca w majonezie.

oczywiste jest, że proporcje tej sałatki są warunkowe. Wszystkie produkty można przyjmować w dowolnej ilości zgodnie z własnymi preferencjami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy