Sałatka grzybowa z masłem dyniowym

pyszne, zdrowe, oryginalne! Sałatka na co dzień i na wakacje.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 41 % 7 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Jeśli robisz przepis z innymi grzybami, takimi jak pieczarki, wszystko jest łatwiejsze. Ale robię z liniami. Linie-grzyby są bardzo brudne. Zbierają piasek, glinę, nasiona brzozy itp. W środku mogą znajdować się ślimaki i ktoś taki jak stonoga.
najpierw usuń nogi nożem. Grzyby myjemy 3 razy. Po raz pierwszy usuwamy duże śmieci - igły, liście, gałązki. Następnie myjemy piasek i małe plamki.

2.Linie wkładamy do dużego rondla i napełniamy zimną wodą. Na 1 kg grzybów nie mniej niż 3 litry wody. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pokrywkę i gotować przez 15 minut. Część gruzu opadnie na dno, część wypłynie (Usuń łyżką).
wlej wszystko do zlewu i pod strumieniem zimnej wody spłucz każdy grzyb, oddzielając-otwierając go palcami. I robimy to z liniami trzy razy.

3. Gotuj marchewki

4. Cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy na oleju roślinnym. Pokrój grzyby na talerze i smaż na złoty kolor. razem z cebulą

5. Pokrój paluszki krabowe w paski i smaż na oleju roślinnym.

6. Łączymy grzyby, cebulę, paluszki krabowe, dodajemy do nich gotowaną marchewkę startą na grubej tarce i drobno posiekany koperek, wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy olejem dyniowym i ponownie mieszamy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Masło dyniowe - 896   kcal/100g
  • Grzyby - 24   kcal/100g

Podobne przepisy