skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Natrzyj 2 średnie marchewki.
Krok 2:
Natrem 2 średnie zielone jabłka. Dodaj sok z cytryny, aby jabłka się nie ściemniały.
Krok 3:
Pokrój 4 średnie liście jarmużu plastikowym nożem. Jarmuż kędzierzawy to prawdziwa pożywienie. Zawiera 9 z 10 niezbędnych aminokwasów, więcej wapnia niż mleko, a ilość witaminy A w jednej szklance tej kapusty jest 2 razy większa niż Podwójna norma.
Krok 4:
Przygotowanie sosu. Na suchej patelni kalcynuj orzechy włoskie. Bardzo szybko, ciągle mieszając. Ma to na celu ujawnienie ich zapachu.
Krok 5:
Przenosimy je do moździerza. Używam japońskiego moździerza-nazywa się Suribachi i jego wyjątkowość w takich wewnętrznych rowkach, które znacznie przyspieszają i ułatwiają proces. Nie trzeba mocno kruszyć, niech pozostaną kawałki dla urozmaicenia tekstury. Połącz z tłoczonym na zimno olejem roślinnym (oliwą lub pestkami winogron)- łyżką stołową i łyżeczką octu balsamicznego. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj nasz sos do sałatki. Dodaj sól himalajską, pieprz - wszystko dobrze wymieszaj. Ta sałatka zawsze zaskakuje każdego, kto spróbuje jej po raz pierwszy! Jak z takich bezpretensjonalnych składników uzyskuje się tak pyszne danie! Udekoruj gałązkami kolendry i sezamem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g