Sałatka z jarmużu

Chcesz mieć zdrowe ciało i optymalną wagę? Jedz zielenie! Moim ulubionym jest jarmuż. Zróbmy z nią tę delikatną sałatkę!
Julia ReznikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 50 % 8 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Natrzyj 2 średnie marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natrem 2 średnie zielone jabłka. Dodaj sok z cytryny, aby jabłka się nie ściemniały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój 4 średnie liście jarmużu plastikowym nożem. Jarmuż kędzierzawy to prawdziwa pożywienie. Zawiera 9 z 10 niezbędnych aminokwasów, więcej wapnia niż mleko, a ilość witaminy A w jednej szklance tej kapusty jest 2 razy większa niż Podwójna norma.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie sosu. Na suchej patelni kalcynuj orzechy włoskie. Bardzo szybko, ciągle mieszając. Ma to na celu ujawnienie ich zapachu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenosimy je do moździerza. Używam japońskiego moździerza-nazywa się Suribachi i jego wyjątkowość w takich wewnętrznych rowkach, które znacznie przyspieszają i ułatwiają proces. Nie trzeba mocno kruszyć, niech pozostaną kawałki dla urozmaicenia tekstury. Połącz z tłoczonym na zimno olejem roślinnym (oliwą lub pestkami winogron)- łyżką stołową i łyżeczką octu balsamicznego. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj nasz sos do sałatki. Dodaj sól himalajską, pieprz - wszystko dobrze wymieszaj. Ta sałatka zawsze zaskakuje każdego, kto spróbuje jej po raz pierwszy! Jak z takich bezpretensjonalnych składników uzyskuje się tak pyszne danie! Udekoruj gałązkami kolendry i sezamem.

jeśli chcesz jeść prawidłowo, sałatka jest dla Ciebie daniem głównym. Zacznij od niego lunch i kolację! Naukowcy odkryli, że jemy w większej ilości dokładnie to, co pierwsze przykuwa naszą uwagę. Niech więc będzie to danie warzywne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy