Sałatka Piccadilly
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oczyść różowego łososia z kości, pokrój niezbyt drobno.
Krok 2:
Obierz jabłka, pokrój.
Krok 3:
Ogórki można również obrać, ale miałem młode ogórki, więc całkowicie je zmieliłem.
Krok 4:
Oliwki kroimy w pierścienie (każdy na 3 części).
Krok 5:
Pokrój małą cebulę.
Krok 6:
Posiekaj również koperek i pietruszkę.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj groszek w puszkach, wymieszaj. Na tym etapie decydujemy, czym doprawimy sałatkę-majonezem lub olejem roślinnym.
Krok 8:
Próbowałem też z oliwą z oliwek (dobre dla tych, którzy są na diecie lub na czczo),
Krok 9:
I z majonezem... Pozwoliłem rodzinie ocenić, co smakuje lepiej... Wszyscy głosowali na stary dobry majonez (choć z oliwą z oliwek wyszło nawet bardzo nic). Ogólnie radzę wypróbować ten przepis dla hostess, szczególnie odpowiedni na świąteczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g