Mango Shake

gasi pragnienie i poprawia nastrój! Egzotyczny koktajl mleczny Mango Shake na bazie dwóch rodzajów mleka to prawdziwa rozkosz dla miłośników słodkich koktajli bezalkoholowych. Aby go ugotować, potrzebujesz tylko blendera.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Mango Shake? Przygotuj niezbędne składniki do napoju. Możesz dodać mniej lub więcej skondensowanego mleka lub w ogóle go nie dodawać, zwłaszcza jeśli masz dojrzałe słodkie Mango-mleko skondensowane może przerwać ich smak. Jeśli Mango nie jest bardzo pachnące i niezbyt jasne w smaku, możesz dodać mleko skondensowane. Oba rodzaje mleka powinny być zimne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz Mango i odetnij miąższ z kości. Kość Mango jest duża i płaska, miąższ ściśle się z nią łączy, więc będziesz musiał majstrować. Pokrój miąższ na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mango włożyć do miski blendera i ubić na kremowy puree. Puree nie powinno zawierać kawałków miąższu, powinno być gładkie i jednorodne. Dlatego musisz ubijać przez długi czas lub użyć blendera zanurzeniowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zimne mleko, mleko kokosowe do miski z mango, w razie potrzeby dodaj mleko skondensowane. W zależności od wielkości owoców napój może być mniej lub bardziej lepki. Jeśli chcesz uzyskać cieńszy Shake, dodaj więcej mleka. Ale w klasycznych szyjkach objętość płynu nie powinna znacznie przekraczać objętości składnika owocowego. Szyje z koktajli różnią się gęstością i dominacją owoców.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie, około 1 do 2 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj lód do napoju i ponownie ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mango shake jest gotowy. Wlej do szklanek i podawaj na zimno. Smacznego!

teraz możesz dostać Mango nie tylko w dużych, ale także w małych miastach, w których znajdują się sklepy sieci handlowych, takie jak skrzyżowanie, Pyaterochka, magnes. A w dużych hipermarketach można znaleźć kilka odmian tego owocu. Jednocześnie nie powinieneś skupiać się na Kolorze. Jak więc prawidłowo nawigować i wybierać dojrzałe owoce? Pod względem gęstości i tekstury. Po naciśnięciu owoc powinien być miękki, ale nie luźny. Skórka jest gładka, nie pomarszczona (chyba że jest to odmiana, w której skórka jest początkowo pomarszczona). Kształt owocu powinien być owalny, a sam owoc powinien być obszerny. No i zapach. Powinien być lekko słodki. Jeśli mango w ogóle nie pachnie, a jednocześnie jest gęste w dotyku, to jeszcze nie dojrzało. Można to naprawić, pozwalając mu leżeć w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Ale lepiej oczywiście natychmiast wybrać dojrzałe owoce.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

próbowałem tego w jednej wietnamskiej restauracji. Jego smak jest po prostu niesamowity i spodoba się szczególnie tym, którzy lubią mango i mleko kokosowe. To niezwykłe, ale bardzo smaczne połączenie. Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g

Podobne przepisy