skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec jabłka z miodem w kuchence mikrofalowej w całości w skórce? Aby przygotować deser, potrzebujesz tylko dwóch składników: słodko-kwaśnych jabłek i miodu. Na koniec możesz dodać cynamon dla smaku, ale nie jest to konieczne.
Krok 2:
Więc umyj dojrzałe jabłka, bez wgnieceń i zadrapań pod bieżącą wodą. Odmianę można wybrać do smaku. Na przykład odpowiednie są zarówno Simirenko, jak i Pink lady, a nawet Granny Smith. Wybierz żaroodporną formę z wysokimi bokami pod względem wielkości i liczby jabłek, nadającą się do pieczenia w kuchence mikrofalowej. Ważne jest również, aby sprawdzić z wyprzedzeniem, czy forma pasuje do twojego modelu kuchenki mikrofalowej.
Krok 3:
Następnie zalecam przycięcie DNA jabłka, aby stało w formie pionowo.
Krok 4:
Następnie odwróć jabłko i odetnij około pół centymetra od boku stosu. Ta część również się upiecze, więc nie wyrzucaj jej.
Krok 5:
Małym ostrym nożem Wytnij płytki lejek pośrodku. To będzie miejsce na miód.
Krok 6:
Aby zapobiec pękaniu skórki jabłek podczas pieczenia, wykałaczką wykonaj kilka nakłuć na całym obwodzie skórki jabłka w chaotyczny sposób. W gotowej formie nie będą zauważalne. Kroki 3-6 powtórz dla pozostałych jabłek i umieść je pionowo w wcześniej przygotowanej formie.
Krok 7:
Umieść łyżeczkę miodu na środku każdego jabłka.
Krok 8:
Przykryj jabłka pokrojonymi pokrywkami i piecz w kuchence mikrofalowej przez 15 minut przy mocy 800 watów. Możesz przykryć jabłka pokrywką do kuchenki mikrofalowej, ale upewnij się, że wytrzyma długi czas pieczenia. W zależności od cech fabrycznych różnych kuchenek mikrofalowych może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu. Musisz skupić się na wyglądzie jabłek (skórka powinna stać się pomarszczona), a miąższ w środku - miękki.
podczas gotowania jabłka wydzielają dużo soku (zależy to oczywiście od rodzaju owoców), a miód się rozpuści. Dlatego formę należy wybrać nie tylko żaroodporną, ale także z dość wysokim bokiem. Mój bok ma trzy centymetry wysokości.
pamiętaj, aby wcześniej przymierzyć formę do kuchenki mikrofalowej! Sprawdź, czy będzie się swobodnie obracać na okrągłym szklanym stojaku, aby nie trzeba było pilnie szukać nowych naczyń.
moje jabłka okazały się idealnie słodko-kwaśne, o jasnym smaku miodu i nierealistycznie bogatym aromacie lata (chociaż gotowałem je wiosną). A syrop, wręcz przeciwnie, wyszedł bardzo słodki. Nalałem im jabłka na wierzch. W razie potrzeby deser można uzupełnić cynamonem tuż przed podaniem.
możesz podawać takie jabłka zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g