gromadnik smażony na patelni

pyszna i apetyczna przekąska rybna z chrupiącą skórką! Gromadnik smażony na patelni będzie pasował do każdego przystawki. Spędzisz 30 minut na gotowaniu. Poza tym nie będziesz miał żadnych kłopotów z czyszczeniem ryb! Podawaj z dowolnymi kwaśnymi sosami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 21 % 7 g
196 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć gromadnik na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Najlepiej oczywiście wziąć świeży gromadnik. Ale najczęściej jest zamrożony. Dlatego konieczne jest wcześniejsze wyjęcie go z zamrażarki i pozostawienie do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Następnie opłucz i osusz rybę ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwiń rybę ze wszystkich stron w mieszance mąki. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej olej roślinny. Ułóż rybę w mące i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryba jest mała, więc ma czas na szybkie smażenie. Zmieni kolor na złoty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowy gromadnik z patelni i połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z niego nadmiar oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczony gromadnik jest gotowy! Jest pyszna na gorąco! Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy