skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć gromadnik na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Najlepiej oczywiście wziąć świeży gromadnik. Ale najczęściej jest zamrożony. Dlatego konieczne jest wcześniejsze wyjęcie go z zamrażarki i pozostawienie do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Następnie opłucz i osusz rybę ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci.
Krok 2:
W małej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb.
Krok 3:
Zwiń rybę ze wszystkich stron w mieszance mąki. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej olej roślinny. Ułóż rybę w mące i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 4:
Ryba jest mała, więc ma czas na szybkie smażenie. Zmieni kolor na złoty.
Krok 5:
Wyjmij gotowy gromadnik z patelni i połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z niego nadmiar oleju.
Krok 6:
Pieczony gromadnik jest gotowy! Jest pyszna na gorąco! Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g