ziemniaki ze smalcem w folii na węglu drzewnym

piękne, pyszne i niesamowicie aromatyczne ziemniaki! Będąc na pikniku lub w kraju, na pewno pieczemy ziemniaki w folii na węglach. A jeśli dodasz kawałek smalcu i trochę czosnku do ziemniaków, aromat jest taki, że nikt nie może się oprzeć temu daniu, nawet ten na diecie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 45 % 15 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ponieważ będziemy piec ziemniaki w skórce, należy je dokładnie umyć gąbką i osuszyć ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Ziemniaki najlepiej przyjmować twarde odmiany i mniej więcej tej samej wielkości, aby były równomiernie upieczone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smalec można użyć absolutnie dowolnego smaku, niezależnie od tego, czy jest to zwykły słony smalec, wędzony, czy lekko solony z warstwami mięsa. Musisz pokroić go na równe plastry o grubości około 0,5 centymetra. Możesz zostawić tłuszcz ze skórą lub gotować bez niego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, dodaj sól do smaku i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj. Ilość soli zależy od tego, ile słonego smalcu używasz. Możesz także całkowicie wykluczyć czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój każdy ziemniak na pół, nie osiągając krawędzi około 1 centymetra. Włóż plasterek smalcu do nacięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj ziemniaki mieszanką czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń każdą bulwę w folię (nie oszczędzaj folii, zawiń w 2-3 warstwy).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal ogień, poczekaj, aż drewno się wypali i pozostaną solidne węgle.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie połóż ziemniaki na węglach. Piecz przez około 6-10 minut, a następnie za pomocą szczypiec lub długiego patyczka Odwróć ziemniaki na drugą stronę (bądź bardzo ostrożny! Nie poparz się!). Piec ponownie przez około 6-10 minut. Gotowość ziemniaków można sprawdzić za pomocą wykałaczki lub noża.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Równie ostrożnie wyjmij gotowe ziemniaki. Pozostaw na 5-10 minut do ostygnięcia. Ostrożnie rozłóż folię, połóż ziemniaki na talerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp ziołami i podawaj.

takie ziemniaki są piękne jako niezależne danie, a także jako dodatek do warzyw, sałatek i mięsa.

do mieszanki czosnku i oleju można dodać ulubione przyprawy lub suche zioła.

niesamowity aromat, wspaniały smak! Spróbuj, a na pewno ci się spodoba!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy