skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ponieważ będziemy piec ziemniaki w skórce, należy je dokładnie umyć gąbką i osuszyć ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Ziemniaki najlepiej przyjmować twarde odmiany i mniej więcej tej samej wielkości, aby były równomiernie upieczone.
Krok 2:
Smalec można użyć absolutnie dowolnego smaku, niezależnie od tego, czy jest to zwykły słony smalec, wędzony, czy lekko solony z warstwami mięsa. Musisz pokroić go na równe plastry o grubości około 0,5 centymetra. Możesz zostawić tłuszcz ze skórą lub gotować bez niego.
Krok 3:
Przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, dodaj sól do smaku i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj. Ilość soli zależy od tego, ile słonego smalcu używasz. Możesz także całkowicie wykluczyć czosnek.
Krok 4:
Pokrój każdy ziemniak na pół, nie osiągając krawędzi około 1 centymetra. Włóż plasterek smalcu do nacięcia.
Krok 5:
Posmaruj ziemniaki mieszanką czosnku.
Krok 6:
Zawiń każdą bulwę w folię (nie oszczędzaj folii, zawiń w 2-3 warstwy).
Krok 7:
Rozpal ogień, poczekaj, aż drewno się wypali i pozostaną solidne węgle.
Krok 8:
Ostrożnie połóż ziemniaki na węglach. Piecz przez około 6-10 minut, a następnie za pomocą szczypiec lub długiego patyczka Odwróć ziemniaki na drugą stronę (bądź bardzo ostrożny! Nie poparz się!). Piec ponownie przez około 6-10 minut. Gotowość ziemniaków można sprawdzić za pomocą wykałaczki lub noża.
Krok 9:
Równie ostrożnie wyjmij gotowe ziemniaki. Pozostaw na 5-10 minut do ostygnięcia. Ostrożnie rozłóż folię, połóż ziemniaki na talerzu.
Krok 10:
Posyp ziołami i podawaj.
takie ziemniaki są piękne jako niezależne danie, a także jako dodatek do warzyw, sałatek i mięsa.
do mieszanki czosnku i oleju można dodać ulubione przyprawy lub suche zioła.
niesamowity aromat, wspaniały smak! Spróbuj, a na pewno ci się spodoba!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g