kurczak w całości Tandoor

soczysty, aromatyczny, z chrupiącą złotą skórką! Cały kurczak w tandoor zawsze okazuje się nieporównywalnie smaczny! Ma apetyczny niepowtarzalny aromat i niesamowity smak. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 14 % 4 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić całego kurczaka w tandoor? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Oskub kurczaka, przypal puch, wypatrosz i dokładnie umyj. Pamiętaj, aby osuszyć tuszę papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka wzdłuż, jak na zdjęciu, dzięki czemu będzie lepiej upieczony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. W głębokim małym pojemniku wymieszaj sos sojowy(1 łyżka) i olej roślinny (2 łyżki). Dodaj suche przyprawy. Zestaw przypraw może być dowolny. Bardzo smaczna marynata wychodzi, jeśli dodasz czosnek w proszku, czarny mielony pieprz, wędzoną paprykę i gotową przyprawę do kurczaka. W razie potrzeby dodaj sól, ale pamiętaj, że sam sos sojowy jest słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj kurczaka na zewnątrz powstałą mieszanką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wewnątrz też.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń kurczaka w folię spożywczą lub wyślij do celofanowej torebki. Pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu. Im dłużej ptak będzie w marynacie, tym smaczniejszy wyjdzie. W lodówce kurczaka można zostawić na noc, a nawet dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj warzywa. Kurczaka można upiec bez nich, ale jeśli masz możliwość uzupełnienia ptaka warzywami, zrób to. Bakłażan, cukinia, pomidory, papryka, cebula, czosnek i ziemniaki - wszystkie powyższe będą wspaniałym dodatkiem do kurczaka. Rozpal Tandoor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stale układaj drewno opałowe w tandoor,aby wytworzyć wystarczającą ilość węgli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie umyj warzywa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój bakłażana w plasterki, obierz ząbki czosnku lub pozostaw w skórce. Posyp warzywa solą i przyprawami. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, a ściany Tandoor staną się białe i dobrze rozgrzane, możesz zacząć gotować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż kurczaka na grillu na górze i ustaw żaroodporną formę z warzywami na dole. Podczas pieczenia sok z ptaka spłynie na dolną warstwę rusztu, dzięki czemu warzywa staną się soczyste i pachnące.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ustaw ruszt w tandoor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij pokrywę i dmuchnij od dołu. Pozostaw w tej formie, aż drób i warzywa dobrze się upieczą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po 30 minutach otwórz Tandoor i sprawdź gotowość kurczaka. Wykonaj głębokie nacięcie w udzie ptaka. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, mięso jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czas pieczenia zależy od ilości i stopnia upału Tandoor oraz wielkości kurczaka. Prawie 50 minut zajęło mi ugotowanie naczynia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój kurczaka na porcje i podawaj razem z warzywami na gorąco.

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy