skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić całego kurczaka w tandoor? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Oskub kurczaka, przypal puch, wypatrosz i dokładnie umyj. Pamiętaj, aby osuszyć tuszę papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 2:
Pokrój kurczaka wzdłuż, jak na zdjęciu, dzięki czemu będzie lepiej upieczony.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. W głębokim małym pojemniku wymieszaj sos sojowy(1 łyżka) i olej roślinny (2 łyżki). Dodaj suche przyprawy. Zestaw przypraw może być dowolny. Bardzo smaczna marynata wychodzi, jeśli dodasz czosnek w proszku, czarny mielony pieprz, wędzoną paprykę i gotową przyprawę do kurczaka. W razie potrzeby dodaj sól, ale pamiętaj, że sam sos sojowy jest słony.
Krok 4:
Posmaruj kurczaka na zewnątrz powstałą mieszanką.
Krok 5:
I wewnątrz też.
Krok 6:
Zawiń kurczaka w folię spożywczą lub wyślij do celofanowej torebki. Pozostaw do marynowania w chłodnym miejscu. Im dłużej ptak będzie w marynacie, tym smaczniejszy wyjdzie. W lodówce kurczaka można zostawić na noc, a nawet dłużej.
Krok 7:
Przygotuj warzywa. Kurczaka można upiec bez nich, ale jeśli masz możliwość uzupełnienia ptaka warzywami, zrób to. Bakłażan, cukinia, pomidory, papryka, cebula, czosnek i ziemniaki - wszystkie powyższe będą wspaniałym dodatkiem do kurczaka. Rozpal Tandoor.
Krok 8:
Stale układaj drewno opałowe w tandoor,aby wytworzyć wystarczającą ilość węgli.
Krok 9:
W tym czasie umyj warzywa.
Krok 10:
Pokrój bakłażana w plasterki, obierz ząbki czosnku lub pozostaw w skórce. Posyp warzywa solą i przyprawami. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, a ściany Tandoor staną się białe i dobrze rozgrzane, możesz zacząć gotować.
Krok 12:
Połóż kurczaka na grillu na górze i ustaw żaroodporną formę z warzywami na dole. Podczas pieczenia sok z ptaka spłynie na dolną warstwę rusztu, dzięki czemu warzywa staną się soczyste i pachnące.
Krok 13:
Ustaw ruszt w tandoor.
Krok 14:
Zamknij pokrywę i dmuchnij od dołu. Pozostaw w tej formie, aż drób i warzywa dobrze się upieczą.
Krok 15:
Po 30 minutach otwórz Tandoor i sprawdź gotowość kurczaka. Wykonaj głębokie nacięcie w udzie ptaka. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, mięso jest gotowe.
Krok 16:
Czas pieczenia zależy od ilości i stopnia upału Tandoor oraz wielkości kurczaka. Prawie 50 minut zajęło mi ugotowanie naczynia.
Krok 17:
Pokrój kurczaka na porcje i podawaj razem z warzywami na gorąco.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g