skład / składniki
metoda gotowania
Koreańska kapusta morska gotuje się dość szybko i doskonale urozmaica świąteczny stół(jednak nie tylko świąteczny). Ten przepis kulinarny wybrałem bardzo ostrożnie i przez długi czas. Kiedyś miałem okazję spróbować niesamowitej sałatki z wodorostów, więc próbowałem znaleźć instrukcje, jak ją przygotować. Ogólnie kuchnia koreańska (zwłaszcza pikle) wymaga obowiązkowego dodania MSG, pamiętaj o tym.
suszoną kapustę dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie do godziny. Po ugotowaniu do całkowitego ugotowania (kapusta powinna stać się miękka). Może to zająć więcej niż 20 minut. Zetrzyj marchewki na grubej tarce (lub pokrój w paski), pokrój cebulę na pół pierścienia. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni, dodaj ostrą paprykę i smaż szybko, usuń pieprz. Po włożeniu sezamu i szybkim smażeniu Usuń sezam. Teraz włóż cebulę i mieszając gotuj na wolnym ogniu. Dodaj marchewki. Oba warzywa nie powinny zmieniać koloru na brązowy. Dodaj słodką paprykę pokrojoną w paski i posiekaną kapustę morską. Mieszając, smaż wszystko na małym ogniu. Wyjmij z pieca, wyciśnij czosnek, wlej ocet, dodaj MSG i, jeśli chcesz, sos sojowy. Pozostaw pod ręcznikiem na godzinę. To jedzenie doskonale zachowuje wszystkie swoje walory smakowe w lodówce przez tydzień.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Glutaminian sodu - 110 kcal/100g