Koreańska kapusta morska

przygotowuje się dość szybko i doskonale urozmaica świąteczny stół.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

Koreańska kapusta morska gotuje się dość szybko i doskonale urozmaica świąteczny stół(jednak nie tylko świąteczny). Ten przepis kulinarny wybrałem bardzo ostrożnie i przez długi czas. Kiedyś miałem okazję spróbować niesamowitej sałatki z wodorostów, więc próbowałem znaleźć instrukcje, jak ją przygotować. Ogólnie kuchnia koreańska (zwłaszcza pikle) wymaga obowiązkowego dodania MSG, pamiętaj o tym.
suszoną kapustę dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie do godziny. Po ugotowaniu do całkowitego ugotowania (kapusta powinna stać się miękka). Może to zająć więcej niż 20 minut. Zetrzyj marchewki na grubej tarce (lub pokrój w paski), pokrój cebulę na pół pierścienia. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni, dodaj ostrą paprykę i smaż szybko, usuń pieprz. Po włożeniu sezamu i szybkim smażeniu Usuń sezam. Teraz włóż cebulę i mieszając gotuj na wolnym ogniu. Dodaj marchewki. Oba warzywa nie powinny zmieniać koloru na brązowy. Dodaj słodką paprykę pokrojoną w paski i posiekaną kapustę morską. Mieszając, smaż wszystko na małym ogniu. Wyjmij z pieca, wyciśnij czosnek, wlej ocet, dodaj MSG i, jeśli chcesz, sos sojowy. Pozostaw pod ręcznikiem na godzinę. To jedzenie doskonale zachowuje wszystkie swoje walory smakowe w lodówce przez tydzień.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Glutaminian sodu - 110   kcal/100g

Podobne przepisy