skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do takiego, nie do końca zwykłego grilla, potrzebujesz trzech serc świni. Wszystko to na 6 szaszłyków. Do marynaty: sok z dwóch cytryn, 50 ml oleju roślinnego i mielonych przypraw-bazylia, tymianek, liść laurowy, czarna papryka i pachnąca 1 łyżeczka. A w przypadku węgli ten przepis wymaga drewna drzew owocowych.
Krok 2:
Przygotowanie marynaty rozpoczynamy przede wszystkim od mieszania i doprawiania przypraw olejem. Tak więc, gdy przygotowujesz się do marynowania serca, smak przypraw zacznie się już otwierać w oleju.
Krok 3:
Umyj i oczyść swoje serca ze skrzepów krwi, filmów i żył.
Krok 4:
Pokrój na porcje o pożądanym rozmiarze.
Krok 5:
Dopraw sokiem z cytryn i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przygotowane przyprawy w oleju, ponownie dokładnie wymieszaj i wyślij do marynowania w lodówce na 6-12 godzin!
Krok 7:
Czas minął, serca są marynowane i nadszedł ten bardzo przyjemny moment smażenia kebabów na świeżym powietrzu! Rozpal drewno drzew owocowych i poczekaj na przygotowanie siwych węgli.
Krok 8:
Podczas gdy drewno opałowe się pali, naciągnij szaszłyki na szaszłyki. W tym przypadku z 3 Serc wyszło aż 6 szaszłyków!
Krok 9:
Węgle są gotowe, pokryte popiołem. W odległości do miejsca, w którym będzie Kebab, wymagana jest już temperatura. A przed nami zabawa!
Krok 10:
Teraz rozłóż szaszłyki z sercem na węglach.
Krok 11:
Gotuj przez 15-20 minut, obracając kebaby
Krok 12:
Tak, aby apetyczna rumiana skorupa była równomiernie uformowana ze wszystkich stron. W międzyczasie przygotuj danie do podania kebaba. Udekoruj ziołami, cebulą.
Krok 13:
W miarę upływu czasu sprawdź nożem gotowość grilla. W sekcji serce powinno być równomiernie upieczone, soczyste - co oznacza, że jest gotowe!
Krok 14:
Szybko, ale ładnie i schludnie, aby uniknąć upuszczenia, rozłóż szaszłyki na talerzu i podawaj na gorąco! Gorąco polecam jeść szaszłyki z serca świni natychmiast z upałem, popijając mocnym alkoholem. Ciesz się apetytem i relaks na świeżym powietrzu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Serce wieprzowe - 118 kcal/100g