szaszłyki z serca wieprzowego

miękki, soczysty i pikantny szaszłyk z serca! Spróbować) Możesz gotować z serca wieprzowego i wołowego.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do takiego, nie do końca zwykłego grilla, potrzebujesz trzech serc świni. Wszystko to na 6 szaszłyków. Do marynaty: sok z dwóch cytryn, 50 ml oleju roślinnego i mielonych przypraw-bazylia, tymianek, liść laurowy, czarna papryka i pachnąca 1 łyżeczka. A w przypadku węgli ten przepis wymaga drewna drzew owocowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie marynaty rozpoczynamy przede wszystkim od mieszania i doprawiania przypraw olejem. Tak więc, gdy przygotowujesz się do marynowania serca, smak przypraw zacznie się już otwierać w oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i oczyść swoje serca ze skrzepów krwi, filmów i żył.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój na porcje o pożądanym rozmiarze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sokiem z cytryn i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przygotowane przyprawy w oleju, ponownie dokładnie wymieszaj i wyślij do marynowania w lodówce na 6-12 godzin!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czas minął, serca są marynowane i nadszedł ten bardzo przyjemny moment smażenia kebabów na świeżym powietrzu! Rozpal drewno drzew owocowych i poczekaj na przygotowanie siwych węgli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy drewno opałowe się pali, naciągnij szaszłyki na szaszłyki. W tym przypadku z 3 Serc wyszło aż 6 szaszłyków!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Węgle są gotowe, pokryte popiołem. W odległości do miejsca, w którym będzie Kebab, wymagana jest już temperatura. A przed nami zabawa!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz rozłóż szaszłyki z sercem na węglach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj przez 15-20 minut, obracając kebaby

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak, aby apetyczna rumiana skorupa była równomiernie uformowana ze wszystkich stron. W międzyczasie przygotuj danie do podania kebaba. Udekoruj ziołami, cebulą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W miarę upływu czasu sprawdź nożem gotowość grilla. W sekcji serce powinno być równomiernie upieczone, soczyste - co oznacza, że jest gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Szybko, ale ładnie i schludnie, aby uniknąć upuszczenia, rozłóż szaszłyki na talerzu i podawaj na gorąco! Gorąco polecam jeść szaszłyki z serca świni natychmiast z upałem, popijając mocnym alkoholem. Ciesz się apetytem i relaks na świeżym powietrzu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Serce wieprzowe - 118   kcal/100g

Podobne przepisy