Sałatka Matbucha

bardzo smaczna sałatka, która może pełnić rolę przystawki! Smacznie. Bardzo smaczne danie kuchni żydowskiej. Matbuha jest podawana na zimno w małej misce jako przekąska. Odbywa się to na początku rodzinnego obiadu, matbuha idzie z różnymi innymi sałatkami warzywnymi. Dobrze jest też posmarować matbuha chlebem i jeść jak kanapkę.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 47 % 7 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
piecz paprykę i pomidory w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut.
obierz warzywa i pokrój w drobną kostkę.
drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek.
dodaj paprykę, podsmaż.
dodaj drobno posiekany czosnek, przyprawy i chili.
ugasić przez 5-7 minut.
dodaj pomidory. Zgasić.
dodaj drobno posiekane warzywa. Dobrze wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy