kawior z cukinii przez maszynę do mięsa bez pomidora

kawior z cukinii z dostępnych produktów. Wszystko jest szybkie i proste! Ten kawior z cukinii jest przygotowywany bez smażenia warzyw, więc przyda się dzieciom, a także osobom, którym zaleca się wyeliminowanie smażonych potraw z diety.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 38 % 6 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

cukinia jest prawdopodobnie najtańszym i najbardziej produktywnym warzywem. Nie jest też kapryśny w uprawie, więc nasze gospodynie domowe z pewnością znajdą miejsce na tak wspaniały produkt w swoim ogrodzie. Z cukinii można przygotować różnorodne potrawy. To zarówno pieczona cukinia, jak i grillowana cukinia, różne przekąski, a nawet desery.

dzisiaj opowiem Ci, jak szybko przygotować pyszną przekąskę na zimę, używając wszystkich dostępnych składników.

do gotowania kawioru z cukinii, obok produktów, potrzebujemy również maszynki do mięsa, dużego garnka z grubym dnem i małych sterylizowanych słoików z pokrywkami.

więc najpierw musisz dokładnie umyć wszystkie warzywa.
u młodych cukinii odcinamy tylko łodygę. Jeśli masz już późniejszą i dojrzałą cukinię, należy ją obrać i uwolnić z nasion.
obierz marchewki, cebulę i czosnek.

pokrój wszystkie warzywa na małe kawałki, aby wygodnie było wysłać je do maszynki do mięsa.

w maszynce do mięsa używamy zwykłej dyszy, za pomocą której przekręcasz mięso mielone na kotlety. Przewiń wszystkie przygotowane warzywa. Okazuje się, że tłuczone ziemniaki.
dodaj olej roślinny do puree warzywnego.

weź patelnię z grubym dnem i wlej tam nasze tłuczone ziemniaki. Na małym ogniu gotuj kawior przez 3 godziny, zawsze mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Powinno być "ledwo zauważalne gotowanie".

10 minut przed końcem gotowania dodaj pieprz, cukier, sól i koncentrat pomidorowy. Dokładnie i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone w naszym kawiorze.

dodaj ocet i ponownie wymieszaj. Niech pojawi się" bulgotanie " i wyłącz piec.

nasz kawior jest gotowy! teraz pozostaje przenieść go do przygotowanych sterylizowanych małych słoików.

zamykamy słoiki sterylizowanymi pokrywkami, odwracamy je do góry nogami i owijamy kocem lub ciepłym ręcznikiem. Pozostaw w tym stanie na noc, aż całkowicie ostygnie.

przechowujemy taki kawior w ciemnym, chłodnym miejscu. Ale lepiej jest jeść schłodzone!
często używam go jako przekąski. Podgrzej kromkę czarnego chleba w tosterze i posmaruj schłodzonym kawiorem. Po prostu nie masz pojęcia, jakie to pyszne! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy