skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bażant podzielony na małe porcje
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie
Krok 3:
Papryka na długie paski
Krok 4:
Wlej olej słonecznikowy na dno pojemnika, w którym ugotujemy danie i podgrzej go
Krok 5:
Mięso drób smażyć na złoty kolor z obu stron, dodając przyprawy
Krok 6:
Kładziemy cebulę i mieszamy z mięsem. Czekamy, aż cebula stanie się miękka
Krok 7:
Wlewamy wino. I wszystko mieszamy
Krok 8:
Podczas duszenia mięsa z winem posyp papryką i przyprawami. Gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut
Krok 9:
Wymieszaj i dodaj przecier pomidorowy i sos tkemali, czosnek, ostrą paprykę. Ponownie wszystko wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około dwadzieścia pięć minut na małym ogniu
Krok 10:
Podczas duszenia potrawy kroimy warzywa
Krok 11:
Po zakończeniu gaszenia kładziemy Zielenie i mieszamy. Danie jest gotowe!
chakhokhbili jest uważany za danie myśliwych. Ponieważ "chakhoh" w tłumaczeniu z gruzińskiego bażanta. Bażant w pomidorach to klasyczny chakhokhbili. Ale oczywiście jasne jest,że w lesie nie ma wystarczającej liczby bażantów. Dlatego całkiem możliwe jest zastąpienie bażanta bez problemów kurczakiem. A niektórzy kucharze na ogół przygotowują to danie z królika. Najsmaczniejsze i najciekawsze przygotowanie tego dania będzie, jeśli zostanie ugotowane w kotle na ogniu. Tylko w wysokich temperaturach podgrzanego kotła można uzyskać prawidłowe zatrzymanie mięsa. Okazuje się bardzo soczysty i poprawny. Ale jasne jest, że nie zawsze można gotować na otwartym ogniu. Wymaga to wielu niestandardowych rzeczy. Ale danie można przygotować w zwykłej domowej kuchni, chociaż nie będzie miało zapachu "mgły". Cebulę najlepiej smażyć na maśle oddzielnie od mięsa. Pomidory zakupione w zwykłym supermarkecie zimą nie dają pełnego oczekiwanego aromatu i smaku. Dlatego radzę kupować przecier pomidorowy w zimnym okresie. Będzie bardziej interesujący w jedzeniu. Papryka nie jest dodawana do wszystkich według własnego gustu. Danie z reguły podawane jest na stole w połączeniu z jakimś dodatkiem, na przykład spaghetti.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal / 100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g