chakhokhbili z bażanta

smaczne, satysfakcjonujące, piękne, niezwykłe, interesujące. Okazuje się bardzo smaczny, satysfakcjonujący. A ten przepis przedstawiony w filmie zawiera wszystkie skórki, które sprawiają, że to danie jest takie, że chcesz ugotować więcej.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 21 % 5 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bażant podzielony na małe porcje

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Papryka na długie paski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej słonecznikowy na dno pojemnika, w którym ugotujemy danie i podgrzej go

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso drób smażyć na złoty kolor z obu stron, dodając przyprawy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy cebulę i mieszamy z mięsem. Czekamy, aż cebula stanie się miękka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlewamy wino. I wszystko mieszamy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas duszenia mięsa z winem posyp papryką i przyprawami. Gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj i dodaj przecier pomidorowy i sos tkemali, czosnek, ostrą paprykę. Ponownie wszystko wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około dwadzieścia pięć minut na małym ogniu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas duszenia potrawy kroimy warzywa

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po zakończeniu gaszenia kładziemy Zielenie i mieszamy. Danie jest gotowe!

chakhokhbili jest uważany za danie myśliwych. Ponieważ "chakhoh" w tłumaczeniu z gruzińskiego bażanta. Bażant w pomidorach to klasyczny chakhokhbili. Ale oczywiście jasne jest,że w lesie nie ma wystarczającej liczby bażantów. Dlatego całkiem możliwe jest zastąpienie bażanta bez problemów kurczakiem. A niektórzy kucharze na ogół przygotowują to danie z królika. Najsmaczniejsze i najciekawsze przygotowanie tego dania będzie, jeśli zostanie ugotowane w kotle na ogniu. Tylko w wysokich temperaturach podgrzanego kotła można uzyskać prawidłowe zatrzymanie mięsa. Okazuje się bardzo soczysty i poprawny. Ale jasne jest, że nie zawsze można gotować na otwartym ogniu. Wymaga to wielu niestandardowych rzeczy. Ale danie można przygotować w zwykłej domowej kuchni, chociaż nie będzie miało zapachu "mgły". Cebulę najlepiej smażyć na maśle oddzielnie od mięsa. Pomidory zakupione w zwykłym supermarkecie zimą nie dają pełnego oczekiwanego aromatu i smaku. Dlatego radzę kupować przecier pomidorowy w zimnym okresie. Będzie bardziej interesujący w jedzeniu. Papryka nie jest dodawana do wszystkich według własnego gustu. Danie z reguły podawane jest na stole w połączeniu z jakimś dodatkiem, na przykład spaghetti. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal / 100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g

Podobne przepisy