skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście, aby ugotować rybę przy ognisku, konieczne jest ognisko. Dlatego przede wszystkim hodujemy go do tego stopnia, że są to głównie gorące węgle i słabe płomienie. Na szczycie płomienia umieszczamy ruszt grillowy, na którym upiekmy rybę.
każdą rybę można upiec - zarówno rzeczną, jak i morską. Niezależnie od wybranego rodzaju przygotujemy go w ten sam sposób.
oczyść okonia z łusek, odetnij głowę, wyczyść wnętrze, spłucz rybę, lekko osusz ręcznikiem papierowym. Przenosimy rybę do dużej miski, posypujemy solą, wcieramy ją ze wszystkich stron-zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Odrywamy duży arkusz folii (a jeśli ryba nie jest jedna, ale dwie małe, to potrzebujesz dwóch arkuszy-każda ryba w swoim arkuszu). Połóż okonia na arkuszu folii.
obierz cebulę i pokrój w plasterki. Po rozłożeniu cebuli na rybie. Kładziemy na nim umyte i wysuszone gałązki koperku. Podlewaj okonia sokiem z cytryny, a ponadto zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Skrop rybę oliwą z oliwek. Teraz okoń można owinąć folią.
rozłóż bułki na ruszcie i gotuj przez 20-30 minut, w zależności od wielkości ryby. Małe gotujemy mniej czasu, duże-dłużej. Możesz sprawdzić gotowość w ten sposób: rozkładamy rybę od krawędzi, wbijamy widelec w mięso obok kręgosłupa, próbując odepchnąć mięso od kości. Jeśli łatwo odejdzie, ryba jest gotowa.
podawaj ryby na gorącym stole! Idealnym dodatkiem do pieczonych na ognisku ryb będą pieczone warzywa. lub można je ugotować. Świeże warzywa i zioła są również doskonałym dodatkiem. Nie zapomnij o ulubionych sosach i napojach!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g