solanka do wędzenia ryb

idealny smak domowej roboty wędzonej ryby! Spróbuj! Solanka do wędzenia ryb jest ważnym punktem w całym procesie gotowania. Zależy to nie tylko od smaku, ale także od wyglądu, elastyczności i konsystencji gotowego produktu rybnego. Ten przepis szczegółowo opisuje zawiłości przygotowania solanki, zaleca się prostą kompozycję, dzięki czemu każda dostępna odmiana ryby będzie gotowa do procedury wędzenia.
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 75 % 6 g
32 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

weź głęboką patelnię lub miskę z grubymi dnami, w której przygotowana zostanie marynata, aby przygotować rybę do wędzenia. Wlej gałkę muszkatołową, dodaj goździki. Dodanie tych przypraw nie jest uważane za klasyczne połączenie do solenia i wędzenia ryb, ale nadaje gotowemu produktowi niepowtarzalny smak i pikantną orientalną przyprawę.

Dodaj ziele angielskie i czarny pieprz do przypraw. Nie zaleca się przyjmowania mielonego, nie daje tak wyraźnego aromatu i smaku. Dodaj kolendrę i liść laurowy. Dodaj sól i cukier do mieszanki, wymieszaj przyprawy łyżką, zalej wodą, ponownie wymieszaj.

stawiamy przyszłą marynatę rybną na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Przełącz poziom ogrzewania na minimalny i pozwól mieszaninie gotować się przez 10-15 minut. W tym czasie przyprawy dadzą swój smak i aromat, który jest tak potrzebny gotowej wędzonej rybie.

zdejmij z ognia, pozostaw marynatę do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W tym czasie płyn nie tylko stanie się zimny, ale także zostanie dodatkowo zaparzony i nasycony przyprawami. Z wyglądu bardziej przypomina herbatę, stanie się brązowa i otrzyma maksymalną ilość aromatów i aromatów z przypraw.

schłodzona marynata do ryb jest filtrowana przez durszlak, sito lub gazę. Przyprawy i przyprawy już oddały swój aromat i smak, w dalszym procesie gotowania będą tylko przeszkadzać.

marynata jest gotowa, możesz ułożyć rybę warstwami i wlać. Ważnym punktem jest temperatura marynaty. Nawet przy silnym pośpiechu nie można napełnić ryby gorącym roztworem, po prostu się rozpadnie, a po wędzeniu nie będzie wyglądać apetycznie. Napełnij rybę, przykryj uciskiem, Wyślij do zimnego miejsca do solenia na trzy dni.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy