skład / składniki
metoda gotowania
weź głęboką patelnię lub miskę z grubymi dnami, w której przygotowana zostanie marynata, aby przygotować rybę do wędzenia. Wlej gałkę muszkatołową, dodaj goździki. Dodanie tych przypraw nie jest uważane za klasyczne połączenie do solenia i wędzenia ryb, ale nadaje gotowemu produktowi niepowtarzalny smak i pikantną orientalną przyprawę.
Dodaj ziele angielskie i czarny pieprz do przypraw. Nie zaleca się przyjmowania mielonego, nie daje tak wyraźnego aromatu i smaku. Dodaj kolendrę i liść laurowy. Dodaj sól i cukier do mieszanki, wymieszaj przyprawy łyżką, zalej wodą, ponownie wymieszaj.
stawiamy przyszłą marynatę rybną na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Przełącz poziom ogrzewania na minimalny i pozwól mieszaninie gotować się przez 10-15 minut. W tym czasie przyprawy dadzą swój smak i aromat, który jest tak potrzebny gotowej wędzonej rybie.
zdejmij z ognia, pozostaw marynatę do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W tym czasie płyn nie tylko stanie się zimny, ale także zostanie dodatkowo zaparzony i nasycony przyprawami. Z wyglądu bardziej przypomina herbatę, stanie się brązowa i otrzyma maksymalną ilość aromatów i aromatów z przypraw.
schłodzona marynata do ryb jest filtrowana przez durszlak, sito lub gazę. Przyprawy i przyprawy już oddały swój aromat i smak, w dalszym procesie gotowania będą tylko przeszkadzać.
marynata jest gotowa, możesz ułożyć rybę warstwami i wlać. Ważnym punktem jest temperatura marynaty. Nawet przy silnym pośpiechu nie można napełnić ryby gorącym roztworem, po prostu się rozpadnie, a po wędzeniu nie będzie wyglądać apetycznie. Napełnij rybę, przykryj uciskiem, Wyślij do zimnego miejsca do solenia na trzy dni.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g