pstrąg w folii na węglach na ruszcie

soczyste, nieporównywalnie smaczne, na piknik lub na wakacje! Pstrąg w folii na węglu drzewnym na ruszcie jest przygotowywany z niesamowitym nadzieniem grzybowym. Urozmaicaj swoje menu, będąc na pikniku, Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół niezwykłą kombinacją ryb i pieczarek!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 12 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 13 % 2 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć pstrąga w folii na ruszcie na grillu? Najpierw przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz mrożoną rybę, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej lub na dolnej półce w lodówce. Wypatrosz pstrąga, usuń łuski i usuń skrzela. Dokładnie umyj każdą tuszę pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij rybę do celofanowej torebki, wlej białe wino i wyciśnij sok z połowy cytryny. Delikatnie rozprowadź marynatę na całej rybie, zamknij torebkę i pozostaw do marynowania na 20-30 minut. W gorącym sezonie lepiej marynować ryby w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Obierz cebulę. Opłucz pieczarki i cebulę i osusz ręcznikiem. Pokrój grzyby na cienkie talerze, a cebulę na półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz i osusz warzywa, drobno posiekaj. Z ziół możesz wziąć koperek, młodą zieloną cebulę, pietruszkę itp. W razie potrzeby lekko dopraw solą i pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż folię na powierzchni stołu. Posmaruj masłem, połóż pstrąga na wierzchu, napełnij grzybami i cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp rybę solą i posyp ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam szczypty wędzonej czerwonej papryki, mielonego ziela angielskiego i suchej bazylii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze owinąć pstrąga folią w 3-4 warstwach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpal grill. Poczekaj, aż drewno się spali i pozostaną węgle.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wygładź rogi za pomocą pokera lub innych improwizowanych środków. Zainstaluj ruszt. Połóż pstrąga na grillu. Piec z jednej strony przez 8-10 minut, następnie odwróć rybę i gotuj przez około 10 minut. Czas gotowania może różnić się od wskazanych w przepisie, zależy to od ilości węgli i stopnia ciepła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe, podawaj, aż ostygnie.

pstrąg pieczony w folii na grillu smakuje tak samo na zimno. 

ryba okazuje się soczysta, aromatyczna i niesamowicie smaczna!

smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy