skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć pstrąga w folii na ruszcie na grillu? Najpierw przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz mrożoną rybę, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej lub na dolnej półce w lodówce. Wypatrosz pstrąga, usuń łuski i usuń skrzela. Dokładnie umyj każdą tuszę pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem.
Krok 2:
Wyślij rybę do celofanowej torebki, wlej białe wino i wyciśnij sok z połowy cytryny. Delikatnie rozprowadź marynatę na całej rybie, zamknij torebkę i pozostaw do marynowania na 20-30 minut. W gorącym sezonie lepiej marynować ryby w lodówce.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Obierz cebulę. Opłucz pieczarki i cebulę i osusz ręcznikiem. Pokrój grzyby na cienkie talerze, a cebulę na półpierścienie.
Krok 4:
Opłucz i osusz warzywa, drobno posiekaj. Z ziół możesz wziąć koperek, młodą zieloną cebulę, pietruszkę itp. W razie potrzeby lekko dopraw solą i pieprzem.
Krok 5:
Połóż folię na powierzchni stołu. Posmaruj masłem, połóż pstrąga na wierzchu, napełnij grzybami i cebulą.
Krok 6:
Posyp rybę solą i posyp ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam szczypty wędzonej czerwonej papryki, mielonego ziela angielskiego i suchej bazylii.
Krok 7:
Dobrze owinąć pstrąga folią w 3-4 warstwach.
Krok 8:
Rozpal grill. Poczekaj, aż drewno się spali i pozostaną węgle.
Krok 9:
Wygładź rogi za pomocą pokera lub innych improwizowanych środków. Zainstaluj ruszt. Połóż pstrąga na grillu. Piec z jednej strony przez 8-10 minut, następnie odwróć rybę i gotuj przez około 10 minut. Czas gotowania może różnić się od wskazanych w przepisie, zależy to od ilości węgli i stopnia ciepła.
Krok 10:
Gotowe, podawaj, aż ostygnie.
pstrąg pieczony w folii na grillu smakuje tak samo na zimno.
ryba okazuje się soczysta, aromatyczna i niesamowicie smaczna!
smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g