pieczarki na ognisku smażone

smaczne i zdrowe! Idealny dodatek do kebabów! Pieczarki smażone na ogniu to soczyste i pikantne grzyby, polizasz palce! Możesz przygotować je na weekendy lub święta. Przygotowują się szybko i prosto, są zjadane błyskawicznie! Świetny dodatek do mięsa i ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 13 % 1 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować pieczarki do smażenia na ognisku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Wybierz grzyby średniej wielkości. Pieczarki można wziąć zwykłe białe lub brązowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz pieczarki papierowymi serwetkami. Grzyby nie powinny mieć resztek wody, jest to bardzo ważne. Odetnij podstawy nóg, jeśli są luźne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij pieczarki do głębokiej, łatwej do marynowania miski. Dodaj ulubione przyprawy. Jakie przyprawy nadają się do marynaty? Proszek czosnkowy, mielona papryka, wędzona papryka i suszone zioła doskonale komponują się z grzybami. Użyłam każdej z przypraw po jednej niepełnej łyżeczce. Możesz użyć gotowych suchych mieszanek do marynowania. Posolić wszystko do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę i delikatnie wszystko wymieszaj, aby marynata otoczyła każdy grzyb. Uważaj, aby nie złamać czapek i nóg.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uzyskać wygodniejszy sposób marynowania, możesz wymieszać śmietanę i wszystkie przyprawy w osobnej misce, aż będą gładkie, a następnie dodać do grzybów i wymieszać. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej godzinę. Im dłużej grzyby są marynowane, tym smaczniejsze i bogatsze się okazują. Zostawiłam pieczarki na noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marynowane pieczarki nawlecz na szaszłyki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal grill. Gdy węgle się wypalą i pozostanie dobre ciepło, przejdź do następnego etapu gotowania. Połóż szaszłyki na grillu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj od czasu do czasu obracając każdy szpikulec, aż grzyby się ugotują. Zajmie to bardzo mało czasu. Grzyby smażą się bardzo szybko. Zajęło mi to około 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe grzyby na talerzu, udekoruj gałązkami świeżych ziół i podawaj!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pyszne jako samodzielne danie i oprócz kebabów.

pieczarki gotowane na ogniu są bardzo soczyste i bogate. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy