skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować pieczarki do smażenia na ognisku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Wybierz grzyby średniej wielkości. Pieczarki można wziąć zwykłe białe lub brązowe.
Krok 2:
Umyj i osusz pieczarki papierowymi serwetkami. Grzyby nie powinny mieć resztek wody, jest to bardzo ważne. Odetnij podstawy nóg, jeśli są luźne.
Krok 3:
Wyślij pieczarki do głębokiej, łatwej do marynowania miski. Dodaj ulubione przyprawy. Jakie przyprawy nadają się do marynaty? Proszek czosnkowy, mielona papryka, wędzona papryka i suszone zioła doskonale komponują się z grzybami. Użyłam każdej z przypraw po jednej niepełnej łyżeczce. Możesz użyć gotowych suchych mieszanek do marynowania. Posolić wszystko do smaku.
Krok 4:
Dodaj śmietanę i delikatnie wszystko wymieszaj, aby marynata otoczyła każdy grzyb. Uważaj, aby nie złamać czapek i nóg.
Krok 5:
Aby uzyskać wygodniejszy sposób marynowania, możesz wymieszać śmietanę i wszystkie przyprawy w osobnej misce, aż będą gładkie, a następnie dodać do grzybów i wymieszać. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej godzinę. Im dłużej grzyby są marynowane, tym smaczniejsze i bogatsze się okazują. Zostawiłam pieczarki na noc.
Krok 6:
Marynowane pieczarki nawlecz na szaszłyki.
Krok 7:
Rozpal grill. Gdy węgle się wypalą i pozostanie dobre ciepło, przejdź do następnego etapu gotowania. Połóż szaszłyki na grillu.
Krok 8:
Gotuj od czasu do czasu obracając każdy szpikulec, aż grzyby się ugotują. Zajmie to bardzo mało czasu. Grzyby smażą się bardzo szybko. Zajęło mi to około 5-7 minut.
Krok 9:
Ułóż gotowe grzyby na talerzu, udekoruj gałązkami świeżych ziół i podawaj!
Krok 10:
Pyszne jako samodzielne danie i oprócz kebabów.
pieczarki gotowane na ogniu są bardzo soczyste i bogate. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g