skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście priorytetem są schłodzone tusze kałamarnicy. Jeśli nagle masz tylko zamrożone, rozmroź je poprawnie: natychmiast po zamrażarce włóż kalmary do lodówki na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź je w temperaturze pokojowej. Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz wziąć gotowy sok z fabryki.
Krok 2:
Dobrze umyj i wyczyść kalmary. Najpierw musisz usunąć grubą różową skórę, a następnie cienką folię zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Delikatnie szczotkuj, aby tusze pozostały nienaruszone.
Krok 3:
Polej tusze sokiem z cytryny. Jeśli weźmiesz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą-w ten sposób cytryna da więcej soku. Użyj również małego sita, aby nasiona nie dostały się do marynaty.
Krok 4:
Polej tusze kalmarów sosem sojowym. Wybierz naturalny sos sojowy fermentowany, nie kupuj taniego surogatu. Jeszcze lepiej, jeśli weźmiesz specjalny sos sojowy, który jest zalecany do stosowania w marynatach.
Krok 5:
Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy do marynaty kaeie-to: mielony czarny pieprz lub czosnek w proszku będą świetne! Pozostaw do marynowania przez 15-30 minut.
Krok 6:
W międzyczasie rozpal Drewno, poczekaj, aż się wypali i zamieni się w węgle. Drewno brzozowe jest zalecane do gotowania na grillu, deski o nieznanym przygotowaniu nie nadają się do tego celu. Możesz również użyć gotowych węgli fabrycznych. W takim przypadku dobrze rozgrzej gotowe węgle.
Krok 7:
Weź ruszt do gotowania na grillu, ułóż tusze kalmarów. Gdy węgle się wypalą, umieść ruszt na grillu i gotuj przez 3-4 minuty z każdej strony, obracając tusze raz. Kalmary gotują się bardzo szybko.
Krok 8:
Takie kalmary można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także używać do przygotowywania sałatek i przekąsek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g