grillowana kałamarnica

pikantna i aromatyczna grillowana kałamarnica! Grillowane kalmary to danie nie tylko bardzo smaczne i aromatyczne, ale także bardzo zdrowe. Przygotowują się bardzo szybko i prosto, mają pikantny smak dzięki ciekawej marynacie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 33 % 7 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście priorytetem są schłodzone tusze kałamarnicy. Jeśli nagle masz tylko zamrożone, rozmroź je poprawnie: natychmiast po zamrażarce włóż kalmary do lodówki na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź je w temperaturze pokojowej. Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz wziąć gotowy sok z fabryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i wyczyść kalmary. Najpierw musisz usunąć grubą różową skórę, a następnie cienką folię zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Delikatnie szczotkuj, aby tusze pozostały nienaruszone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Polej tusze sokiem z cytryny. Jeśli weźmiesz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą-w ten sposób cytryna da więcej soku. Użyj również małego sita, aby nasiona nie dostały się do marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej tusze kalmarów sosem sojowym. Wybierz naturalny sos sojowy fermentowany, nie kupuj taniego surogatu. Jeszcze lepiej, jeśli weźmiesz specjalny sos sojowy, który jest zalecany do stosowania w marynatach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy do marynaty kaeie-to: mielony czarny pieprz lub czosnek w proszku będą świetne! Pozostaw do marynowania przez 15-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie rozpal Drewno, poczekaj, aż się wypali i zamieni się w węgle. Drewno brzozowe jest zalecane do gotowania na grillu, deski o nieznanym przygotowaniu nie nadają się do tego celu. Możesz również użyć gotowych węgli fabrycznych. W takim przypadku dobrze rozgrzej gotowe węgle.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź ruszt do gotowania na grillu, ułóż tusze kalmarów. Gdy węgle się wypalą, umieść ruszt na grillu i gotuj przez 3-4 minuty z każdej strony, obracając tusze raz. Kalmary gotują się bardzo szybko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie kalmary można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także używać do przygotowywania sałatek i przekąsek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy