Wegetariański majonez bez jajek

Szybki majonez wegetariański bez użycia jajek. Majonez wegetariański jest przygotowywany na bazie kwaśnej śmietany, dlatego należy go przygotować bezpośrednio przed użyciem. Dopraw sałatki w małych ilościach i przechowuj w lodówce nie dłużej niż jeden dzień. Możesz wziąć dowolny olej roślinny: słonecznikowy, kukurydziany, oliwkowy.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 85 % 28 g
węglowodany 9 % 3 g
278 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

w przestronnej misce umieść świeżą, tłustą śmietanę. Dodaj olej roślinny, czarną sól (da smak gotowanego żółtka), kurkumę, czarny pieprz (możesz również dodać trochę Curry, asafetydy). Włóż trochę gotowej musztardy, sok z cytryny.
mieszaj łyżką "majonez", aż będzie gładka.
posmakuj, w razie potrzeby dodaj więcej zwykłej soli.
gotowy sos należy natychmiast użyć zgodnie z przeznaczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy