morszczuk z warzywami

zdrowa i łatwa ryba, która doskonale ozdobi twoją dietę. Bardzo smaczne, szybkie i zdrowe. Uwielbiam to danie. Pasuje do każdego przystawki. Przygotowuje się bardzo szybko, dla mnie osobiście jest to ważne. Świetnie prezentuje się na świątecznym stole. Pasuje do chudej kuchni.
moroshka2000Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 83 % 15 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 6 % 1 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
tusze morszczuka należy umyć, oczyścić z wnętrzności i łusek (jeśli są obecne na rybach). Pokroić na małe kawałki. Sól, pieprz. Złożyć na patelnię.
zetrzyj marchewki lub drobno posiekaj,zależy to od gustu i nastroju. Drobno posiekaj cebulę. Ułóż mieszankę marchwi i cebuli na wierzchu ryby. Zalej sokiem pomidorowym. (Możesz po prostu użyć wody z przyprawami do ryb) i postawić na małym ogniu do duszenia. Dusić przez 30-40 minut, w zależności od tego, jak miękkie lubisz ryby. Osobiście lubię dusić dłużej.
dla miłośników smażenia można smażyć przed włożeniem do rondla, osobno ryby, osobno marchewki z cebulą i pomidorem. Uważam to za zbędne.
spróbuj-nie pożałujesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy