Sałatka Rybna Tygrys

oryginalny, piękny, na przyjęcie dla dzieci! Sałatka rybna Tygrys stanie się główną ozdobą uczty dla dzieci. W środku możesz ukryć absolutnie każdą sałatkę warstwową. Mam tę odmianę mimozy - z rybami, jajkami i marchewką.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić noworoczną sałatkę rybną Tygrys na nowy rok 2022? Przygotuj jedzenie. Zamiast saury możesz wziąć inne konserwy-sardynkę, różowego łososia, tuńczyka. Wybierz ryby we własnym soku, bez dodatku oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otwórz słoik z puszkami, odcedź płyn i włóż rybę do miski. Rozgnieć widelcem do stanu pasztetu. Jeśli ryba ma duże kości, lepiej je usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie ugotowane marchewki obrać i zetrzeć na średniej tarce. Jak gotować marchewki? Dobrze umyj warzywa korzeniowe, włóż je do rondla i zalej zimną wodą. Gotuj marchewki na małym ogniu przez 20-30 minut po ugotowaniu, w zależności od ich wielkości. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową. Spuść wodę i ostudź marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka na twardo obierz i zetrzyj na tej samej średniej tarce. Odłóż białko jednego jajka do dekoracji. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij układać sałatkę warstwami na talerzu w następującej kolejności-ryba-cebula-jajka-marchewka. Posmaruj każdą warstwę siatką majonezu dla dokładności (w tym celu przenieś ją do gęstej torby z odciętą końcówką). Aby uformować pysk tygrysa, ułóż sałatkę w kształcie koła, na którym ułóż dwa uszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powtórz warstwy jeszcze raz, również pokrywając je siatką majonezu. Nie smaruj już warstwy marchwi. Ułóż również marchewki na bokach sałaty. Delikatnie uformuj uszy, lekko wciskając palce w ich środek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij oczy z odłożonego białka, drobno posiekaj resztę. Połóż oczy i środkową część pyska na wierzchu sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój dwie oliwki na pół, włóż dwie połówki do uszu, z jednej zrób nos. Wytnij cienkie paski z oliwek dla źrenic i rzęsek. Drobno posiekaj Pozostałe oliwki i zrób z nich paski na górze i po bokach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób język z kawałka kiełbasy lub kiełbasy, a wąsy z sera. Włóż sałatę do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia. A następnie podaj go do stołu. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy