skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić noworoczną sałatkę rybną Tygrys na nowy rok 2022? Przygotuj jedzenie. Zamiast saury możesz wziąć inne konserwy-sardynkę, różowego łososia, tuńczyka. Wybierz ryby we własnym soku, bez dodatku oleju.
Krok 2:
Otwórz słoik z puszkami, odcedź płyn i włóż rybę do miski. Rozgnieć widelcem do stanu pasztetu. Jeśli ryba ma duże kości, lepiej je usunąć.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to możliwe.
Krok 4:
Wstępnie ugotowane marchewki obrać i zetrzeć na średniej tarce. Jak gotować marchewki? Dobrze umyj warzywa korzeniowe, włóż je do rondla i zalej zimną wodą. Gotuj marchewki na małym ogniu przez 20-30 minut po ugotowaniu, w zależności od ich wielkości. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową. Spuść wodę i ostudź marchewki.
Krok 5:
Jajka na twardo obierz i zetrzyj na tej samej średniej tarce. Odłóż białko jednego jajka do dekoracji. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
Krok 6:
Zacznij układać sałatkę warstwami na talerzu w następującej kolejności-ryba-cebula-jajka-marchewka. Posmaruj każdą warstwę siatką majonezu dla dokładności (w tym celu przenieś ją do gęstej torby z odciętą końcówką). Aby uformować pysk tygrysa, ułóż sałatkę w kształcie koła, na którym ułóż dwa uszy.
Krok 7:
Powtórz warstwy jeszcze raz, również pokrywając je siatką majonezu. Nie smaruj już warstwy marchwi. Ułóż również marchewki na bokach sałaty. Delikatnie uformuj uszy, lekko wciskając palce w ich środek.
Krok 8:
Wytnij oczy z odłożonego białka, drobno posiekaj resztę. Połóż oczy i środkową część pyska na wierzchu sałatki.
Krok 9:
Pokrój dwie oliwki na pół, włóż dwie połówki do uszu, z jednej zrób nos. Wytnij cienkie paski z oliwek dla źrenic i rzęsek. Drobno posiekaj Pozostałe oliwki i zrób z nich paski na górze i po bokach.
Krok 10:
Zrób język z kawałka kiełbasy lub kiełbasy, a wąsy z sera. Włóż sałatę do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia. A następnie podaj go do stołu. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g