Sałatka Tygrys z kurczakiem

spektakularny, bardzo smaczny, jasny i piękny! Sałatka Tygrys z grzybami z kurczaka i ziemniakami-prosta i niesamowicie apetyczna. Ozdobi Twój świąteczny stół. Zaskocz rodzinę i przyjaciół pięknym i niezapomnianym daniem! Również sałatka tygrysa jest dobra na przyjęcie dla dzieci.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 32 % 7 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować noworoczną sałatkę Tygrys z kurczakiem na nowy rok 2022? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pieczarki można przyjmować zarówno świeże, jak i konserwowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj również filet z kurczaka. Tym razem użyłam fileta z indyka, równie dobrze nadaje się do sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Opłucz pieczarki i osusz serwetkami. Pokrój grzyby na cienkie talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Smaż grzyby z cebulą na silnym płomieniu, ciągle mieszając, aż cały płyn z grzybów wyparuje i pojawi się apetyczny złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym rondlu ugotuj nieobrane marchewki i ziemniaki, a także jajka. Ostudzić warzywa i razem z jajkami obrać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na oleju roślinnym usmaż filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę, aż będzie ugotowany. Nie zapomnij lekko posolić i dodać ulubionych przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś grzyby z cebulą do głębokiego pojemnika. Olej, który pozostał po usmażeniu, spróbuj zostawić na patelni. Dodaj smażone mięso i majonez. Ile wziąć majonezu? Ilość zależy całkowicie od preferencji smakowych. Nie lubię, gdy sałatki & quot;pływają & quot; w majonezie, więc zawsze używam go do minimum. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż grzyby z kurczakiem na dnie pierścienia do serwowania. W przepisie zastosowano pierścień o średnicy 16 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż warstwę drobno posiekanych ogórków kiszonych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa będzie z ziemniaków startych na grubej tarce. Posmaruj odrobiną majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp równomiernie startym serem i ponownie zrób cienką warstwę majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby uformować uszy, policzki i podbródek, zetrzyj jeden lub dwa ziemniaki na grubej tarce, dodaj ser z majonezem i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z powstałej masy oślep uszy i dolną część pyska tygrysa, jak na zdjęciu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj całą sałatkę marchewką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przekrój jajka na pół. Oddziel żółtka od białek. Oddzielnie zetrzyj żółtka, białka i czarne oliwki na drobnej tarce.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Za pomocą wykałaczki wykonaj kontury oczu, nosa i linii pyska tygrysa. Łatwiej będzie udekorować sałatkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż spód pyska startym białkiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podobnie uformuj Oczy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Oliwkami zarysuj nos, zrób źrenice i górną powiekę. Tutaj dla wygody użyj wykałaczki, łatwiej jest tworzyć cienkie linie z oliwek.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zrób usta, paski na czole i policzkach tygrysa. Połóż starte żółtka w okolicy uszu. Tygrys jest gotowy!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pozostaw sałatkę na chwilę w lodówce i podawaj.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wymieszaj wszystkie warstwy na talerzu i ciesz się niesamowitym smakiem.

do dekoracji sałatki potrzebowałem białek trzech jajek, użyłem tylko jednego żółtka. 

oliwki, alternatywnie, można pokroić w cienkie paski i ułożyć z nich kontury nosa, oczu i czoła. 

Sałatka wewnątrz tygrysa może być absolutnie dowolna dla Twojego gustu. Najważniejsze jest to, że kompozycja zawiera gotowaną marchewkę, która w tym przypadku jest górną warstwą końcową. 

pamiętaj, aby przygotować sałatkę jako symbol nadchodzącego roku! Twoi goście na pewno nie pozostaną obojętni i będą zaskoczeni! 

smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy