skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować noworoczną sałatkę Tygrys z kurczakiem na nowy rok 2022? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pieczarki można przyjmować zarówno świeże, jak i konserwowe.
Krok 2:
Przygotuj również filet z kurczaka. Tym razem użyłam fileta z indyka, równie dobrze nadaje się do sałatki.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Opłucz pieczarki i osusz serwetkami. Pokrój grzyby na cienkie talerze.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Smaż grzyby z cebulą na silnym płomieniu, ciągle mieszając, aż cały płyn z grzybów wyparuje i pojawi się apetyczny złoty kolor.
Krok 5:
W osobnym rondlu ugotuj nieobrane marchewki i ziemniaki, a także jajka. Ostudzić warzywa i razem z jajkami obrać.
Krok 6:
Na patelni na oleju roślinnym usmaż filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę, aż będzie ugotowany. Nie zapomnij lekko posolić i dodać ulubionych przypraw.
Krok 7:
Przenieś grzyby z cebulą do głębokiego pojemnika. Olej, który pozostał po usmażeniu, spróbuj zostawić na patelni. Dodaj smażone mięso i majonez. Ile wziąć majonezu? Ilość zależy całkowicie od preferencji smakowych. Nie lubię, gdy sałatki & quot;pływają & quot; w majonezie, więc zawsze używam go do minimum. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Ułóż grzyby z kurczakiem na dnie pierścienia do serwowania. W przepisie zastosowano pierścień o średnicy 16 cm.
Krok 9:
Następnie ułóż warstwę drobno posiekanych ogórków kiszonych.
Krok 10:
Następna warstwa będzie z ziemniaków startych na grubej tarce. Posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 11:
Posyp równomiernie startym serem i ponownie zrób cienką warstwę majonezu.
Krok 12:
Aby uformować uszy, policzki i podbródek, zetrzyj jeden lub dwa ziemniaki na grubej tarce, dodaj ser z majonezem i wymieszaj.
Krok 13:
Z powstałej masy oślep uszy i dolną część pyska tygrysa, jak na zdjęciu.
Krok 14:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 15:
Przykryj całą sałatkę marchewką.
Krok 16:
Przekrój jajka na pół. Oddziel żółtka od białek. Oddzielnie zetrzyj żółtka, białka i czarne oliwki na drobnej tarce.
Krok 17:
Za pomocą wykałaczki wykonaj kontury oczu, nosa i linii pyska tygrysa. Łatwiej będzie udekorować sałatkę.
Krok 18:
Rozłóż spód pyska startym białkiem.
Krok 19:
Podobnie uformuj Oczy.
Krok 20:
Oliwkami zarysuj nos, zrób źrenice i górną powiekę. Tutaj dla wygody użyj wykałaczki, łatwiej jest tworzyć cienkie linie z oliwek.
Krok 21:
Zrób usta, paski na czole i policzkach tygrysa. Połóż starte żółtka w okolicy uszu. Tygrys jest gotowy!
Krok 22:
Pozostaw sałatkę na chwilę w lodówce i podawaj.
Krok 23:
Wymieszaj wszystkie warstwy na talerzu i ciesz się niesamowitym smakiem.
do dekoracji sałatki potrzebowałem białek trzech jajek, użyłem tylko jednego żółtka.
oliwki, alternatywnie, można pokroić w cienkie paski i ułożyć z nich kontury nosa, oczu i czoła.
Sałatka wewnątrz tygrysa może być absolutnie dowolna dla Twojego gustu. Najważniejsze jest to, że kompozycja zawiera gotowaną marchewkę, która w tym przypadku jest górną warstwą końcową.
pamiętaj, aby przygotować sałatkę jako symbol nadchodzącego roku! Twoi goście na pewno nie pozostaną obojętni i będą zaskoczeni!
smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g