marynowane grzyby miodowe z koperkiem na zimę

niesamowite grzyby na przystawkę i do sałatek! Grzyby miodowe z koperkiem na zimę - najsmaczniejsze i pachnące! Nasiona kopru nadają grzybom szczególny akcent. W razie potrzeby koperek można wykluczyć z listy składników, a następnie otrzymasz Klasyczne marynowane grzyby miodowe, którym nie można się oprzeć!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
17 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować grzyby miodowe z koperkiem na zimę? Zbierz grzyby w lesie lub kup je w sklepie. Do przepisu możesz wziąć mrożone grzyby miodowe. Wskazałem liczbę grzybów warunkowo, najważniejsze jest utrzymanie proporcji marynaty. W razie potrzeby zrób podwójną porcję solanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Młode grzyby, które mają grubą i chrupiącą nogę, są idealne do zbiorów na zimę. Jeśli masz bardziej dojrzałe grzyby miodowe, lepiej odciąć luźną nogę i zostawić tylko czapki. Posortuj grzyby miodowe, usuń resztki lasu i dokładnie umyj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij grzyby do dużego rondla i przykryj zimną wodą. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń powstałą białą pianę dużą łyżką. Zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj grzyby przez około 30-40 minut. Gotowe grzyby miodowe wrzuć do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Zamiast nasion kopru można użyć parasoli. Jeśli nie lubisz koperkowego smaku, możesz całkowicie wykluczyć nasiona, a do smaku użyć kilku groszków czarnego pieprzu, trochę goździków i liści laurowych. Obierz czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu zagotuj wodę do marynaty. Wyślij grzyby do wrzącej wody, dodaj sól i cukier. Zmniejsz kuchenkę i gotuj wszystko razem przez 15 minut. Dodaj czosnek pokrojony na małe kawałki i koperek. Gotuj wszystko razem przez kolejne pięć minut. Na koniec wlej ocet, wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj słoiki i pokrywki. Wysterylizuj je w dowolny sposób. Można to zrobić w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Ułóż grzyby miodowe z marynatą w słoikach aż do góry i zamknij pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owiń słoiki ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie usuń obrabiany przedmiot w dowolnym chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Chrupiące, aromatyczne i bardzo smaczne grzyby są gotowe!

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy