risotto z krewetkami Farro

lubisz risotto? Przygotuj nową jego odmianę! Risotto z krewetkami Farro-proste i jednocześnie wyrafinowane. Wiele pomidorów w naczyniu sprawia, że jego smak jest bogaty, pomidory można przyjmować zarówno świeże, jak i konserwowe. Pory nie są używane w całości, tylko jego jasna część.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 68 % 17 g
104 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj pory, pokrój w półpierścienie. Farro wlać do miski, zalać wodą, umyć, spuścić wodę, powtórzyć procedurę jeszcze raz. 

na patelni o odpowiedniej wielkości rozłóż Farro, pomidory, cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy. Napełnij składniki bulionem z kurczaka i taką samą ilością wody, wymieszaj, Wyślij do ognia.

gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 2 godziny, okresowo mieszaj, ale nie rzadziej niż co 30 minut.

następnie dodaj wcześniej przygotowane krewetki, sól i pieprz do smaku, gotuj dodatkowe 30 minut, aż krewetki staną się różowe. 

wsyp risotto na porcje i podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Farro - 340   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy