owsianka Farro z warzywami

przygotuj wspaniałe danie dla rodziny, krewni to docenią! Owsianka Farro z warzywami będzie doskonałym dodatkiem do mięsa i drobiu. Danie jest proste, ale prawie nikomu się nie przytyło. Groszek do gotowania można użyć świeżego lub mrożonego.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 61 % 17 g
139 kcal
IG: 24 / 76 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Czosnek, cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę w plasterki, czosnek przepuścić przez prasę.

2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, rozłóż cebulę, marchewkę, czosnek i Farro, smaż przez około 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka.

3. Następnie wlej wytrawne białe wino, trzymaj na małym ogniu, aż całkowicie odparuje, po czym wlej bulion z kurczaka, gotuj przez 20-30 minut. Po określonym czasie dodaj zielony groszek i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem. Danie jest gotowe!

podawaj na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Farro - 340   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy