Sałatka jajka ser masło czosnek cebula

łatwa do zrobienia sałatka i lekko pikantna do smaku. Sałatka z serem i jajkiem z czosnkiem jest łatwa do przygotowania. Konieczne jest wcześniejsze ugotowanie jaj kurzych. Czosnek zapewnia lekką pikantność, dzięki czemu można go dodać do smaku. W razie potrzeby majonez można zastąpić niesłodzonym jogurtem naturalnym lub niskotłuszczową śmietaną. Sałatka serowa z jajkiem nadaje się zarówno na rodzinny, jak i świąteczny stół. Taką sałatkę można podawać z ziemniakami lub ryżem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 65 % 28 g
węglowodany 2 % 1 g
289 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

1. Włóż masło do zamrażarki. Twardy ser zetrzeć na grubej tarce.
2. Opłucz zieloną cebulę wodą i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz wziąć koperek lub pietruszkę. Dodaj warzywa do sera.
3. Ugotowane jajka pokruszyć na małe kawałki. Wyciśnij obrany ząbek czosnku przez prasę. Dodaj jajko i czosnek do sera.
4. Zetrzyj masło na grubej tarce, dodaj do sałatki razem z solą i pieprzem.
5. Dodaj majonez, wymieszaj. Sałatkę podawać na talerzu do serwowania lub na grzankach. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy