owsianka marchewkowa

szybkie, łatwe śniadanie w eleganckim kolorze. Do owsianki można dodać rodzynki na parze lub pokrojone jabłka. Podawaj na gorąco.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
44 kcal
IG: 40 / 40 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce lub posiekaj w blenderze. Dodaj wodę, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dusić przez 3-4 minuty, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż semolinę na powierzchni i szybko wymieszaj, aby nie było grudek. Gotuj, mieszając, jeszcze 3 minuty. Pod koniec gotowania dodaj wanilinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy