Azjatyckie tortille z ryżu gotowanego na parze

pyszne ciastka ryżowe przypadną do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej. Świetnie nadają się jako dodatek do zupy zamiast chleba i są idealne dla tych, którzy nie mogą jeść chleba z powodu alergii na gluten lub z innych powodów. Wygodnie jest ugotować kilka porcji na raz, włożyć do zamrażarki i na następne dni wyjąć jedną na obiad.
andrioAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 13 % 10 g
węglowodany 79 % 61 g
368 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musimy ugotować ryż na parze, aby zrobić lepki ryż (lepki ryż, jak to się nazywa w Tajlandii). Do tego najlepiej nadaje się każdy ryż okrągło-szary, na przykład zwykle używam Krasnodaru. Ryż długoziarnisty i gotowany na parze nie jest odpowiedni — w tym przypadku ryż nie skleja się i będzie kruchy! Nie ma potrzeby płukania ryżu, w przeciwnym razie straci skrobię, której potrzebujemy, aby nadać ryżowi lepkie właściwości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj ryż z wodą w stosunku 1 do 2 . (wziąłem 300 ml. ryżu na 600 ml. wody) Czekamy na zagotowanie, przykrywamy pokrywkę i gotujemy ryż dokładnie 5 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia, czasami mieszając. Naszym celem jest, aby ryż trochę wchłonął wilgoć i zmiękł. (w Tajlandii ryż moczy się w wodzie przez 12 godzin, ale łatwiej jest go gotować przez 5 minut i będzie już w pożądanym stanie do późniejszego gotowania na parze )

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę po 5 minutach gotowania. W tym momencie ryż powinien już wyglądać jak owsianka i nie powinien być kruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotowujemy pojemnik do gotowania ryżu na parze w powolnej kuchence. Ponieważ ma okrągłe otwory, w których ryż wpadnie, wyciąłem okrąg z sita i umieściłem go w tym pojemniku. (można go używać wielokrotnie)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ryż do tego pojemnika. Ustawiamy program "para", "warzywa" na 40 minut. W różnych multicookerach nazwa programu i czas gotowania mogą być różne. Im dłużej ryż się gotuje, tym bardziej będzie lepki, więc przekonaj się sam. Możesz 30 minut, ale 40 jest lepsze. Dodajemy kilka szczypt soli, zamykamy pokrywkę i włączamy gotowanie na parze pod ryżem, oczywiście mamy zalaną wodę, która będzie gotować i przetwarzać ryż tą gorącą parą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 20 minutach musisz odwrócić ryż i ponownie posolić. Gdy ryż jest gotowy, wyjmij go z multicookera, pozwól mu trochę ostygnąć i lekko zalej octem ryżowym. Nadaje ryżowi wyjątkowy smak. Ryż może być już używany w tej formie jako baza do dań mięsnych lub rybnych. Ryż gotowany na parze jest smaczniejszy i zdrowszy niż zwykły ryż i na pewno ci się spodoba, jeśli jeszcze go nie próbowałeś!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ale idziemy dalej i zrobimy jeszcze smaczniejsze ciastka ryżowe z tego ryżu, aby wykorzystać je jako dodatek do zupy zamiast chleba. Bierzemy papier pergaminowy. (sprzedawane w każdym sklepie jako papier do pieczenia) i jakieś okrągłe foremki (można je również kupić w sklepie spożywczym). Mierzymy kółka w miejscach, w których będzie znajdować się ryż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ryż do okrągłych foremek. Lepiej to zrobić około 20 minut po rozłożeniu ryżu z powolnej kuchenki, aby ryż ostygł i stał się jeszcze bardziej lepki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz smarujemy te kubki, w których będzie ryż olejem kokosowym (używam oleju kokosowego, ponieważ smażenie na nim jest bezpieczniejsze dla zdrowia, ale można również użyć zwykłego oleju) - 1 łyżka oleju na 2 porcje. Będę miał 4 porcje, więc rozprowadziłem 2 łyżki masła na wszystkie kubki. Następnie posyp solą, czarnym lub czerwonym pieprzem, bułką tartą (opcjonalnie), papryką, curry lub inną przyprawą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie posmaruj tę mieszaninę łyżką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż formy w miejscu, które nasmarowaliśmy olejem i przyprawami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń formy. Jak widać na zdjęciu ryż nie rozpadł się, co oznacza, że osiągnięto niezbędną lepkość. Jeśli w tym momencie twój ryż się rozpadnie, odmawiaj smażenia i używaj ryżu w zwykłej formie, ponieważ smażenie ciast ryżowych z kruchego ryżu nie zadziała.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj wierzch drugą stroną potraktowaną olejem i przyprawami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz przejdź do smażenia na patelni. Patelnia powinna być sucha, nie trzeba dodawać do niej oleju ! Włącz pustą patelnię na maksymalną moc, odczekaj 2 minuty, aż się rozgrzeje. Umieść 4 ciastka ryżowe na patelni wraz z papierem pergaminowym pokrywającym ryż z 2 stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zmniejsz moc do nieco poniżej maksimum. Maksymalna mam "9", a ryż smażę na"7". Po 5 minutach ostrożnie obracamy cały pakiet na drugą stronę, trzymając papier i ryż rękami (nie przypalaj się, weź ręce tylko za papier, nie dotykając gorącej patelni!) i smaż przez kolejne 5 minut po drugiej stronie. Oznacza to, że smażyć z każdej strony przez 5 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    To wszystko, nasze pyszne chrupiące ciastka ryżowe są gotowe! Kto był w Tajlandii lub w krajach azjatyckich prawdopodobnie jadł coś podobnego i wie, jak pyszne jest. Uwierz mi, smak jest znacznie lepszy niż zwykły ryż gotowany w wodzie!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Mogą być używane jako dodatek do zupy zamiast chleba - są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż chleb. Jedno takie ciasto wystarcza na jedną porcję zupy. Resztę można złożyć z powrotem do tych okrągłych kokilek i umieścić w zamrażarce. Następnie przez następne dni, 3 godziny przed obiadem, rozłóż, podgrzej w kuchence mikrofalowej i zjedz zupę. Smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy