Sevruga pieczona

prawdziwie świąteczne danie! Gotuj nadziewane ryby! Sevruga pieczona w piekarniku, nadziewana ryżem i warzywami, może być bezpiecznie podawana na świątecznym stole. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, brzucha po nadzieniu nie można zszyć, a manewr solą pomaga pozbyć się śluzu. Zamiast powyższej mieszanki warzyw można użyć dowolnych innych warzyw, na przykład zielonego groszku, kukurydzy w puszkach, marchwi, zielonej fasoli.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 19 % 6 g
194 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Patroszymy sevrugę, czyścimy czarny film w środku, usuwamy skrzela, myjemy. Przygotowaną tuszę posyp grubą solą i pozostaw na 10 minut, po czym spłucz sól i osusz rybę ręcznikami papierowymi. A teraz sól i pieprz Sevruga, posyp suche przyprawy do ryb, pozostaw na pół godziny.

2. Gotuj okrągły ryż do miękkości. Cebulę obieramy, cienko kroimy w półpierścienie, smażymy na oliwie do miękkości, następnie dodajemy mieszankę warzyw, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie rozprowadzamy ryż do warzyw, mieszamy, solimy, pieprzymy do smaku, trzymamy w ogniu przez kolejne 5 minut, usuwamy z pieca.

3.& nbsp; nadziewamy sevrugę przygotowanym nadzieniem z ryżu i warzyw, głowę można również nadziewać. Przygotowaną rybę układamy na blasze wyłożonej folią i wysmarowanej oliwą z oliwek, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez godzinę. Płetwy można przykryć folią, aby uniknąć przypalenia.

serwujemy sevrugę na stole, dekorując według własnych upodobań.

oprócz tego dania doskonałe są inne owoce morza, a także warzywa.

smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sewruga - 160   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy