skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Drobno posiekaj filet z kurczaka.
Krok 2:

Paprykę (mam żółtą) pokroić w kostkę.
Krok 3:

Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 4:

Orzechy nerkowca smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 5:

Biorę ryż jaśminowy w saszetkach - 3 saszetki. Zwracam uwagę, że 600 gramów powinno być gotowanym gotowanym ryżem, a nie surowym. Wkładamy wodę pod ryż, lekko solimy.
Krok 6:

Mrożone krewetki zalać wrzącą wodą. Najlepiej wziąć krewetki królewskie. U mnie tym razem nie było(.
Krok 7:

Gotuj ryż do miękkości. Na moim opakowaniu zalecany czas gotowania wynosi 10-15 minut, gotowałem - 10.
Krok 8:

Podczas gotowania ryżu obierz krewetki.
Krok 9:

Gotowy ryż wyjmujemy na talerz do ostygnięcia.
Krok 10:

Wlej olej roślinny na patelnię, smaż ostrą paprykę (moja jest sucha) i posiekany czosnek przez 5 minut i wyjmij.
Krok 11:

Wlej schłodzony ryż na talerz.
Krok 12:

Na gorącej patelni w oleju roślinnym, w którym smażono czosnek i pieprz, rozłóż kurczaka i smaż na dużym ogniu, mieszając przez 3-5 minut, dodaj posiekaną paprykę i cebulę, smaż na dużym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając.
Krok 13:

W międzyczasie posiekaj imbir (jest też jasnożółty).
Krok 14:

Dodaj imbir na patelnię, wymieszaj, a następnie włóż orzechy i krewetki. Mieszaj i smaż przez 30 sekund.
Krok 15:

Dodaj ryż.
Krok 16:

Wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć, gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 17:

Posyp posiekaną zieloną cebulą i kolendrą.
istnieje wiele odmian gotowania ryżu w stylu tajskim. Wszystko zależy od preferencji smakowych i produktów dostępnych pod ręką i w sklepie. Ta opcja jest jedną z nich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ryż jaśminowy - 353 kcal/100g
- Marynowany imbir - 51 kcal/100g

