skład / składniki
metoda gotowania
1. Do posypania:
zmiel krakersy waniliowe z dodatkiem cukru w blenderze, aż utworzą się drobne okruchy. Dodaj stopione masło i ponownie przerwij okruchy, aby były wilgotne. Powstałą mieszaninę rozprowadzamy na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.
2. Do kremu waniliowego:
wlej mleko i śmietanę do rondla, zagotuj. W międzyczasie wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą, mąkę i sól w dużej misce. Dodaj żółtka do mieszanki cukru i ugniataj, aż będą gładkie.
nie przestając mieszać, stopniowo dodawaj mieszankę mleczno-śmietankową. Wysyłamy powstałą masę do ognia i gotujemy przez 2-3 minuty. Dodaj masło i wanilię, mieszaj, aż masło się rozpuści.
rozłóż gotowy krem w misce do ostygnięcia i przykryj folią spożywczą. Usuwamy na zimno, aż masa stwardnieje (co najmniej na godzinę).
3. Teraz bita śmietana:
za pomocą miksera ubij śmietanę z cukrem pudrem na stabilne szczyty.
4. Ostatni etap przygotowania:
w przygotowanych miseczkach układamy warstwę kremu waniliowego, pokrojonych bananów i kruchego krakersa.
Udekoruj gotowy deser bitą śmietaną lub według własnego gustu. I ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g