Parfait bananowy

piękny deser na przyjazne spotkania! Parfait bananowy to nie tylko zwykły deser, to coś! Z takim przysmakiem każde spotkanie, każde wakacje staną się jaśniejsze i przyjemniejsze!
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 41 % 20 g
węglowodany 53 % 26 g
297 kcal
IG: 12 / 15 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Do posypania:
zmiel krakersy waniliowe z dodatkiem cukru w blenderze, aż utworzą się drobne okruchy. Dodaj stopione masło i ponownie przerwij okruchy, aby były wilgotne. Powstałą mieszaninę rozprowadzamy na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.

2. Do kremu waniliowego:
wlej mleko i śmietanę do rondla, zagotuj. W międzyczasie wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą, mąkę i sól w dużej misce. Dodaj żółtka do mieszanki cukru i ugniataj, aż będą gładkie.

nie przestając mieszać, stopniowo dodawaj mieszankę mleczno-śmietankową. Wysyłamy powstałą masę do ognia i gotujemy przez 2-3 minuty. Dodaj masło i wanilię, mieszaj, aż masło się rozpuści.

rozłóż gotowy krem w misce do ostygnięcia i przykryj folią spożywczą. Usuwamy na zimno, aż masa stwardnieje (co najmniej na godzinę).

3. Teraz bita śmietana:
za pomocą miksera ubij śmietanę z cukrem pudrem na stabilne szczyty.

4. Ostatni etap przygotowania:
w przygotowanych miseczkach układamy warstwę kremu waniliowego, pokrojonych bananów i kruchego krakersa.

Udekoruj gotowy deser bitą śmietaną lub według własnego gustu. I ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ciasteczka Krakersowe - 504   kcal/100g

Podobne przepisy