makaron tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Szybki i nierealistycznie pyszny przepis na makaron z lekko solonym łososiem! Makaron tagliatelle ma porowatą i szorstką strukturę, dzięki czemu idealnie komponuje się z sosami. Makaron przygotowany według tego przepisu okazuje się bosko pyszny!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 53 % 21 g
245 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zagotuj tagliatelle, wrzuć do durszlaka. Drobno posiekaj cebulę, smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Wlej śmietanę do cebuli, zagotuj na małym ogniu. Pokrój łososia na małe kawałki, dodaj do śmietany, gotuj przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj pieprz do smaku, w razie potrzeby sól, ale nie zapominaj, że ryba jest słona. Dodaj tagliatelle i wymieszaj. Rozłóż makaron na talerzach, posyp ziołami, podawaj natychmiast. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tagliatelle - 288   kcal/100g

Podobne przepisy