Tagliatelle z łososiem
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
Tagliatelle gotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć do durszlaka, pozwól spłynąć całej cieczy. Łososia pokroić w kostkę o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek dodaj ząbek czosnku. Jak tylko czosnek się zarumieni, wyjmij go (nie będzie potrzebny). Wlać śmietanę, gotować sos przez 3-5 minut na średnim ogniu. Dodaj łososia i gotuj przez 1-2 minuty. Dodaj 2/3 parmezanu, pieprz i wymieszaj, aby ser nie zbrylał się w sosie. Dodaj tagliatelle, wymieszaj z sosem i podgrzewaj przez minutę. Podawać posypane pozostałym parmezanem i drobno posiekaną bazylią. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal / 100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g