Krem Patisiere na mleku

Lekka, jedwabista i delikatna podstawa sztuki kulinarnej! Krem & quot; Patisière & quot;, czyli krem cukierniczy, jest ważnym i niezbędnym składnikiem deserów, takich jak ekler, ciasto "Napoleon" i wiele innych rodzajów ciast, dodawanych do wypieków, jest wypełniaczem tartaletek, koszyczków, bardzo smacznym nadziewaniem naleśników. A jednak ten krem można jeść po prostu jako niezależny deser, z owocami, jagodami, czekoladą lub ciasteczkami. Wszystko zależy od twojej wyobraźni. I możesz jeść ten krem po prostu łyżką. Najważniejsze jest, aby zatrzymać się na czas, ponieważ ten krem może zniknąć z rondla niezauważony i w kolosalnym tempie.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 74 % 23 g
135 kcal
IG: 27 / 9 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty niezbędne do przygotowania kremu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy 2 jajka i oddzielamy żółtka od białek. 2 żółtka trafią do śmietany, a białka mogą się przydać do innych celów. Wysyłamy żółtka do żaroodpornej miski, rozbijamy całe jajko, dodajemy cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyzwanie, aby ubić te produkty i uzyskać bujną, białą, jednolitą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj tam mąkę i skrobię. Kontynuując ubijanie, otrzymujemy gęstą białą i bujną masę na krem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier waniliowy do ciepłego mleka i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mleko waniliowe do masy jajecznej cienkim strumieniem. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść miskę w łaźni wodnej. Do kąpieli wodnej bierzemy palenisko o średnicy odpowiedniej do dna miski. Napełnij 1/3 wrzącą wodą, włóż miskę i gotuj krem, ciągle mieszając. Ważne jest, aby stale przeszkadzać, w przeciwnym razie otrzymamy krem z nieprzyjemnymi grudkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy tylko krem się zagotuje, zdejmij z ognia. Jeśli nadal powstają grudki, konieczne będzie przetarcie kremu przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozsmaruj kawałek masła na powierzchni. Olej pomoże chronić krem przed wysychaniem i uzyskaniem brzydkiej skórki po ostygnięciu. Możesz schłodzić krem, przykrywając powierzchnię folią spożywczą, naciskając ją, aby przykleiła się do powierzchni gotowego kremu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż gotowy krem w miseczkach lub użyj go do innych celów kulinarnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy