skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty niezbędne do przygotowania kremu.
Krok 2:
Bierzemy 2 jajka i oddzielamy żółtka od białek. 2 żółtka trafią do śmietany, a białka mogą się przydać do innych celów. Wysyłamy żółtka do żaroodpornej miski, rozbijamy całe jajko, dodajemy cukier.
Krok 3:
Wyzwanie, aby ubić te produkty i uzyskać bujną, białą, jednolitą masę.
Krok 4:
Dodaj tam mąkę i skrobię. Kontynuując ubijanie, otrzymujemy gęstą białą i bujną masę na krem.
Krok 5:
Dodaj cukier waniliowy do ciepłego mleka i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj mleko waniliowe do masy jajecznej cienkim strumieniem. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Umieść miskę w łaźni wodnej. Do kąpieli wodnej bierzemy palenisko o średnicy odpowiedniej do dna miski. Napełnij 1/3 wrzącą wodą, włóż miskę i gotuj krem, ciągle mieszając. Ważne jest, aby stale przeszkadzać, w przeciwnym razie otrzymamy krem z nieprzyjemnymi grudkami.
Krok 8:
Gdy tylko krem się zagotuje, zdejmij z ognia. Jeśli nadal powstają grudki, konieczne będzie przetarcie kremu przez sito.
Krok 9:
Rozsmaruj kawałek masła na powierzchni. Olej pomoże chronić krem przed wysychaniem i uzyskaniem brzydkiej skórki po ostygnięciu. Możesz schłodzić krem, przykrywając powierzchnię folią spożywczą, naciskając ją, aby przykleiła się do powierzchni gotowego kremu.
Krok 10:
Rozłóż gotowy krem w miseczkach lub użyj go do innych celów kulinarnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g