tarnina z syropem cukrowym

dzieci do radości, dorośli do zabawy! Późnym latem-wczesną jesienią owoce cierni dojrzewają. Najlepiej zbierać go po pierwszych przymrozkach. Z owoców tarniny można zrobić sok, dżem, kompot, dżem itp.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
216 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 20 min

więc wybieramy dojrzałe i nienaruszone owoce cierni, myjemy w zimnej wodzie. Przygotowujemy syrop z cukru i wody o stężeniu 50% (610 g wody i 610 g cukru na 1 kg tarniny). Posortowane przez nas owoce tarniny układamy na 5 minut we wrzącym syropie, usuwamy z ognia i schładzamy. Następnie wyjmujemy tarninę z syropu i szczelnie wkładamy do słoików. Zagotuj syrop cukrowy i wlej go do słoików. Pokrywamy słoiki pokrywkami i umieszczamy je w rondlu z wodą o temperaturze 75 °C do sterylizacji. Sterylizujemy w 100 °C puszki o pojemności 0,5 l - 12-15 min, 1 L — 15-20 min. Następnie zamykamy puszki hermetycznie, odwracamy szyjką i schładzamy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy