tarnina z syropem cukrowym
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
więc wybieramy dojrzałe i nienaruszone owoce cierni, myjemy w zimnej wodzie. Przygotowujemy syrop z cukru i wody o stężeniu 50% (610 g wody i 610 g cukru na 1 kg tarniny). Posortowane przez nas owoce tarniny układamy na 5 minut we wrzącym syropie, usuwamy z ognia i schładzamy. Następnie wyjmujemy tarninę z syropu i szczelnie wkładamy do słoików. Zagotuj syrop cukrowy i wlej go do słoików. Pokrywamy słoiki pokrywkami i umieszczamy je w rondlu z wodą o temperaturze 75 °C do sterylizacji. Sterylizujemy w 100 °C puszki o pojemności 0,5 l - 12-15 min, 1 L — 15-20 min. Następnie zamykamy puszki hermetycznie, odwracamy szyjką i schładzamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Syrop - 300 kcal/100g
- Turn - 47 kcal/100g