kompot wiśniowy na zimę

łyk kompotu wiśniowego w Zimowy wieczór przypomni aromat minionego lata. Wiśnia to kapryśna jagoda. Jeśli go zmontujesz, nie będzie leżał przez długi czas. Cóż, gotujemy kompot wiśniowy na zimę! Najsmaczniejsze i najpiękniejsze kompoty uzyskuje się z odmian wiśni z ciemnym sokiem i miąższem: Vladimirskaya, Aronia, Shpnaka large itp.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 68 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
aby przygotować kompot z całych wiśni, wybiera się dojrzałe jagody i oczyszcza je z łodyg. Następnie wiśnie są myte, wkładane do przygotowanych sterylizowanych słoików, zalewane wrzącym 30-40% syropem cukrowym. Następnie słoiki przykrywa się pokrywkami, wkłada do rondla i sterylizuje przy słabym gotowaniu wody: słoiki o pojemności 0,5 l - 8-9 minut, 1 L - 9-10 minut, o pojemności 3 L - 25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy