kompot wiśniowy na zimę
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować kompot z całych wiśni, wybiera się dojrzałe jagody i oczyszcza je z łodyg. Następnie wiśnie są myte, wkładane do przygotowanych sterylizowanych słoików, zalewane wrzącym 30-40% syropem cukrowym. Następnie słoiki przykrywa się pokrywkami, wkłada do rondla i sterylizuje przy słabym gotowaniu wody: słoiki o pojemności 0,5 l - 8-9 minut, 1 L - 9-10 minut, o pojemności 3 L - 25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g