indyjska zupa jagnięca

smak, który otwiera się po pierwszej łyżce!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 29 % 5 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 40 min
taka zupa jagnięca jest tradycyjnym posiłkiem w północnych Indiach. Jego przepis kulinarny nie zmieniał się od wieków, a teraz jest przygotowywany w taki sam sposób, jak w starożytności, z niewielkimi różnicami.
wszystkie składniki oprócz mąki i mielonego czarnego pieprzu gotuje się w osolonej wodzie przez około dwie godziny. Mięso powinno się mocno ugotować i zacząć pozostawać w tyle za kośćmi. W tym momencie na patelni powinna pozostać tylko połowa wody. Chociaż nie będzie to już woda, ale ciemny, tłusty, bardzo bogaty bulion. Przefiltruj bulion przez kawałek gazy złożony na pół.Odkładamy kawałki jagnięciny i mielimy wszystkie fusy pozostałe w Gazie przez metalowe sito. Powinieneś mieć jednorodną papkę. Wysyłamy go z powrotem do bulionu i podpalamy. W zimnej wodzie rozcieńczamy mąkę jęczmienną i ostrożnie wlewamy ją do wrzącej zupy, ciągle mieszając. Mąka powinna się zaparzyć, a zupa powinna stać się gęsta. Następnie doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku i wkładamy do niej kawałki jagnięciny. Następnie gotuj przez kolejne pięć minut.
podawaj z drobno posiekanymi ziołami-koperkiem, natką pietruszki, zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g

Podobne przepisy