indyjska zupa jagnięca
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
taka zupa jagnięca jest tradycyjnym posiłkiem w północnych Indiach. Jego przepis kulinarny nie zmieniał się od wieków, a teraz jest przygotowywany w taki sam sposób, jak w starożytności, z niewielkimi różnicami.
wszystkie składniki oprócz mąki i mielonego czarnego pieprzu gotuje się w osolonej wodzie przez około dwie godziny. Mięso powinno się mocno ugotować i zacząć pozostawać w tyle za kośćmi. W tym momencie na patelni powinna pozostać tylko połowa wody. Chociaż nie będzie to już woda, ale ciemny, tłusty, bardzo bogaty bulion. Przefiltruj bulion przez kawałek gazy złożony na pół.Odkładamy kawałki jagnięciny i mielimy wszystkie fusy pozostałe w Gazie przez metalowe sito. Powinieneś mieć jednorodną papkę. Wysyłamy go z powrotem do bulionu i podpalamy. W zimnej wodzie rozcieńczamy mąkę jęczmienną i ostrożnie wlewamy ją do wrzącej zupy, ciągle mieszając. Mąka powinna się zaparzyć, a zupa powinna stać się gęsta. Następnie doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku i wkładamy do niej kawałki jagnięciny. Następnie gotuj przez kolejne pięć minut.
podawaj z drobno posiekanymi ziołami-koperkiem, natką pietruszki, zieloną cebulą.
wszystkie składniki oprócz mąki i mielonego czarnego pieprzu gotuje się w osolonej wodzie przez około dwie godziny. Mięso powinno się mocno ugotować i zacząć pozostawać w tyle za kośćmi. W tym momencie na patelni powinna pozostać tylko połowa wody. Chociaż nie będzie to już woda, ale ciemny, tłusty, bardzo bogaty bulion. Przefiltruj bulion przez kawałek gazy złożony na pół.Odkładamy kawałki jagnięciny i mielimy wszystkie fusy pozostałe w Gazie przez metalowe sito. Powinieneś mieć jednorodną papkę. Wysyłamy go z powrotem do bulionu i podpalamy. W zimnej wodzie rozcieńczamy mąkę jęczmienną i ostrożnie wlewamy ją do wrzącej zupy, ciągle mieszając. Mąka powinna się zaparzyć, a zupa powinna stać się gęsta. Następnie doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku i wkładamy do niej kawałki jagnięciny. Następnie gotuj przez kolejne pięć minut.
podawaj z drobno posiekanymi ziołami-koperkiem, natką pietruszki, zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g