łatwa letnia zupa gazpacho z Hiszpanii
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim usuń skórkę z pomidora, a do tego zalej je wrzącą wodą, a następnie zalej lodowatą wodą. Jeśli nasiona są w nich duże, usuwamy je. Obieramy ogórki, wycinamy również duże nasiona, wycinamy środek papryki. Tniemy wszystko średniej wielkości. Pokrój również cebulę i czosnek. W blenderze posiekaj przygotowane warzywa, dodaj do nich sok z połowy cytryny lub ocet winny. Wlej oliwę z oliwek, sól, pieprz. Jeszcze raz ubij blenderem. Jeśli zamierzasz podać go natychmiast, włóż kilka kostek lodu, a jeśli gotujesz z wyprzedzeniem, schłodź w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g