barszcz ukraiński

najsmaczniejsza zupa barszczowa! Dobra gospodyni powinna umieć to ugotować! Prawdopodobnie nie ma ani jednej osoby na świecie, która nie słyszałaby o ukraińskim przepisie na barszcz stary jak świat. Kiedyś musiałem gotować barszcz w rodzinie jemeńskiej. Naturalnie bez tłuszczu. Chociaż barszcz można zmieniać w nieskończoność. istnieje również ortodoksyjny (klasyczny) przepis kulinarny na barszcz ukraiński. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli nie wiesz, jak gotować ukraiński barszcz, ten przepis jest dla ciebie!
LizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 29 % 2 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

najpierw przygotuj bulion. Włóż mięso do rondla i zalej zimną wodą. Jak tylko się zagotuje-usuń pianę.
smażyć-cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, marchewkę i buraki w paski, smażyć w niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Gdy tylko ziemniaki trochę się ugotują, wysyłamy tam gorącą pieczeń i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rzucamy kapustę, aby trochę się ugotowała. Jeśli od razu włożysz pomidora, kapusta i ziemniaki pozostaną twarde. Zetrzyj pomidory i wymieszaj z pomidorem. Dodaj tam drobno posiekaną paprykę. Wszystko to również wlewa się do bulionu. Barszcz powinien się trochę zagotować, zanim zrobimy ostatni akord. Bardzo drobno posiekaj kawałek smalcu. Tak drobno, jakby przepuścili go przez maszynę do mięsa. I wymieszaj go ze zmiażdżonym czosnkiem. Wysyłamy to wszystko do barszczu i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Podawaj z łyżką śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy