skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj bulion. Włóż mięso do rondla i zalej zimną wodą. Jak tylko się zagotuje-usuń pianę.
smażyć-cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, marchewkę i buraki w paski, smażyć w niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Gdy tylko ziemniaki trochę się ugotują, wysyłamy tam gorącą pieczeń i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rzucamy kapustę, aby trochę się ugotowała. Jeśli od razu włożysz pomidora, kapusta i ziemniaki pozostaną twarde. Zetrzyj pomidory i wymieszaj z pomidorem. Dodaj tam drobno posiekaną paprykę. Wszystko to również wlewa się do bulionu. Barszcz powinien się trochę zagotować, zanim zrobimy ostatni akord. Bardzo drobno posiekaj kawałek smalcu. Tak drobno, jakby przepuścili go przez maszynę do mięsa. I wymieszaj go ze zmiażdżonym czosnkiem. Wysyłamy to wszystko do barszczu i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Podawaj z łyżką śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g