barszcz z buraczkami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
faktem jest, że barszcz z burakami można gotować na różne sposoby. A ja szczególnie lubię przygotowywać go na posty. Wtedy okazuje się bogaty i bardzo smaczny. Tak więc wkładamy ziemniaki do wrzącej wody-pożądane jest, aby były ugotowane. Podczas gotowania siekamy do smażenia, a to jest najważniejsze w barszczu, cebuli, marchwi i burakach. Nawiasem mówiąc, wiele zależy od oleju słonecznikowego. W przypadku tego przepisu powinien być tylko rynkowy, czyli aromatyczny. Więc warzywa do smażenia nie gotuję osobno. Najpierw kładę cebulę, minutę później marchewkę, a po niej buraki. Smażę to wszystko, aż widzę, że wszystkie składniki są już ugotowane. I dodaję do nich pomidora. Zwykle jest to mój specjalny przedmiot obrabiany. Latem fermentuję pomidory i mielę je, a następnie zamykam pokrywkami. Jeśli nie masz takiego pomidora, zagęść wcześniej zwykły sok pomidorowy i włóż na patelnię.
nawiasem mówiąc, podczas smażenia warzyw posiekaj kapustę. Moja rodzina uwielbia, gdy jest cienko pokrojona. I zetrzyj pieprz na tarce. Po dodaniu do warzyw pomidora ze słodką papryką smażyć przez 5 minut.
ale ziemniaki są już prawie dojrzałe, dodajemy do nich kapustę, gotujemy trochę – w końcu jest cienko pokrojona. Gdy kapusta jest jeszcze twarda, ale prawie gotowa, włóż wcześniej wykonane tłuczone ziemniaki do barszczu – na Navar i naszą pachnącą pieczeń. Barszcz gotujemy dosłownie przez 5 minut. Lubię dodawać czosnek mielony z koperkiem i lavrushechka – 2-3 liście przed wyłączeniem. Wyłącz gaz i pozwól barszczowi zaparzyć. Nawiasem mówiąc, zamiast pomidora możesz włożyć do barszczu dowolny sos barszczowy. To prawda, że smak będzie inny.
i nie zapomnij włożyć zieleni do talerza z parującym barszczem!
nawiasem mówiąc, podczas smażenia warzyw posiekaj kapustę. Moja rodzina uwielbia, gdy jest cienko pokrojona. I zetrzyj pieprz na tarce. Po dodaniu do warzyw pomidora ze słodką papryką smażyć przez 5 minut.
ale ziemniaki są już prawie dojrzałe, dodajemy do nich kapustę, gotujemy trochę – w końcu jest cienko pokrojona. Gdy kapusta jest jeszcze twarda, ale prawie gotowa, włóż wcześniej wykonane tłuczone ziemniaki do barszczu – na Navar i naszą pachnącą pieczeń. Barszcz gotujemy dosłownie przez 5 minut. Lubię dodawać czosnek mielony z koperkiem i lavrushechka – 2-3 liście przed wyłączeniem. Wyłącz gaz i pozwól barszczowi zaparzyć. Nawiasem mówiąc, zamiast pomidora możesz włożyć do barszczu dowolny sos barszczowy. To prawda, że smak będzie inny.
i nie zapomnij włożyć zieleni do talerza z parującym barszczem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g