galaretka z marchwi
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
wszyscy znamy taki napój jak galaretka od dzieciństwa. W przedszkolu i szkole był stałym towarzyszem najróżniejszych potraw serwowanych w stołówkach. W ciągu mojego życia próbowałem wielu różnych odmian tego napoju, ale ostatnio, odwiedzając przyjaciela, miałem okazję spróbować gotować według oryginalnego przepisu kulinarnego kuchni łotewskiej, a następnie osobiście wypróbować kwaśną marchewkę. Tak więc dla zainteresowanych mówię Ci, jak właściwie musisz ugotować ten przysmak. Najpierw dokładnie obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Następnie wrzuć starte warzywo do rondla z wrzącą wodą i gotuj, aż będzie całkowicie miękkie. Następnie dodaj do naszej masy cukier, sok żurawinowy lub sok z cytryny (możesz użyć dowolnego innego kwaśnego soku), skrobię ziemniaczaną uprzednio rozcieńczoną przegotowaną schłodzoną wodą. Doprowadź naszą masę do wrzenia, a następnie pozwól jej lekko ostygnąć. Po lekkim ostygnięciu napoju wlej go do szklanek i posyp cukrem. Podawaj schłodzone z mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g