galaretka z marchwi

miłośnicy naturalnych galaretek będą zachwyceni!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
73 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
wszyscy znamy taki napój jak galaretka od dzieciństwa. W przedszkolu i szkole był stałym towarzyszem najróżniejszych potraw serwowanych w stołówkach. W ciągu mojego życia próbowałem wielu różnych odmian tego napoju, ale ostatnio, odwiedzając przyjaciela, miałem okazję spróbować gotować według oryginalnego przepisu kulinarnego kuchni łotewskiej, a następnie osobiście wypróbować kwaśną marchewkę. Tak więc dla zainteresowanych mówię Ci, jak właściwie musisz ugotować ten przysmak. Najpierw dokładnie obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Następnie wrzuć starte warzywo do rondla z wrzącą wodą i gotuj, aż będzie całkowicie miękkie. Następnie dodaj do naszej masy cukier, sok żurawinowy lub sok z cytryny (możesz użyć dowolnego innego kwaśnego soku), skrobię ziemniaczaną uprzednio rozcieńczoną przegotowaną schłodzoną wodą. Doprowadź naszą masę do wrzenia, a następnie pozwól jej lekko ostygnąć. Po lekkim ostygnięciu napoju wlej go do szklanek i posyp cukrem. Podawaj schłodzone z mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy