sushi z awokado i łososiem

to japońskie danie jest bardzo znane w naszej Ojczyźnie!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 43 g
251 kcal
IG: 5 / 84 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

Sushi to najpopularniejsza japońska żywność. Ale dziś są już znane daleko poza granicami tego kraju. A liczba ich miłośników jest coraz większa na całym świecie. Ponieważ staje się więcej przepisów kulinarnych i opcji nadzień. Głównym zadaniem jest zakup odpowiedniego ryżu. A Wszystko inne - w smaku i obecności produktów w lodówce. Nawiasem mówiąc, istnieje kilka rodzajów sushi. Jednym z nich są bułki.
muszę powiedzieć, że w przypadku rolek nadzienia są różne. Albo kurczak, warzywa, mięso kraba, krewetki lub ryby – świeże lub solone, wędzone lub konserwowane. Bułki są nawet tylko wegetariańskie lub tylko rybne. Wszystko zależy od Twojego gustu.
dzisiaj przygotujemy z Tobą bułki z ulubioną przez wielu rybą-łososiem. Włóż ocet do rondla. Wlej tam sól i cukier. Dobrze wymieszaj powstałą masę. Podgrzej go, aż cukier się rozpuści, zdejmij z ognia.
nie zapomnij postawić obok miski z wodą, przygotować ręcznik kuchenny, ponieważ będziesz musiał często myć ręce. Ustaw deskę do krojenia, przygotuj bambusową matę i ostry nóż.
więc ugotowany ryż polej gotowanym dressingiem i dobrze wymieszaj. Pokrój filet z łososia w paski. Obierz połowę awokado ze skóry i pokrój w paski.
połóż gotowany ryż równą warstwą na arkuszach nori. Następnie włóż rybę z awokado. Pozostaje ciasno zwinąć w rolkę norii i pokroić na kawałki.
połóż gotowe bułki z łososiem na talerzu i podawaj z sosem sojowym i Wasabi.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy