skład / składniki
metoda gotowania
przepis na tę zupę przeczytałam w książce o pysznym jedzeniu. Moje dzieci od razu pokochały zupę rybną z krewetkami. Polecam taką zupę każdemu, kto chce smacznie jeść i jednocześnie nie przytyć zbędnych kilogramów. Bierzemy całą rybę, odcinamy ogon i płetwy, oddzielamy filety od skóry i kości. Odkładamy filet, a resztę zalewamy 2,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia, dodając obrane warzywa (cebula, marchew, seler). Usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj bez pokrywki przez 30 minut. Wyjmij warzywa i ryby z bulionu, a następnie wlej ubite białko. Doprowadzić do wrzenia, aby białko zebrało pozostałe cząsteczki ryby. Filtruj bulion rybny. Pokrój filet z dorsza na małe kawałki. W przezroczystym bulionie wkładamy małe kawałki ziemniaków, posypujemy szafranem i solimy do smaku. Gdy ziemniaki są prawie ugotowane, dodaj obrane krewetki i filety rybne do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i wyłącz. Zupa rybna z krewetkami jest gotowa, podajemy na stole, posypując posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal / 100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g