Zupa z mielonym ryżem i jajkiem

proste, ale bardzo smaczne i aromatyczne danie. Warto spróbować!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 58 % 11 g
100 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

mój dobry przyjaciel niedawno przyjechał z Tajlandii, przyniósł wiele prezentów, zdjęć, wrażeń. Ale najważniejsze, co mógł stamtąd wziąć - przepis kulinarny kuchni tajskiej, a mianowicie takie jedzenie jak zupa ryżowa z jajkami. Udało mi się już kilka razy ugotować to danie, a teraz z przyjemnością podzielę się z wami sposobem przygotowania zupy ryżowej. Na początek rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj wieprzowinę i czosnek i smaż przez 1-2 minuty. Teraz dodaj zieloną cebulę, bulion, chili, imbir i mieszaj, aż masa się zagotuje. Następnie dodaj ryż do masy, zmniejsz ogień i gotuj zupę ryżową przez kolejne 2-3 minuty. Teraz dodaj sos rybny, pieprz i sól do smaku. Następnie ostrożnie rozbij jajka na zupę ryżową i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 3-4 minuty. Zupa ryżowa jest gotowa. Wlać tajską zupę do talerzy. Możesz ozdobić zupę kolendrą lub innymi zielonymi owocami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy