Sałatka Paradis z pomidorów i strąków fasoli

sałatka warzywna-pyszna i zdrowa, wygląda pięknie! Standardowe, znane wszystkim sałatki szybko się nudzą, szukając świeżego pomysłu, przypadkowo natknąłem się na kulinarny przepis na sałatkę Paradis z pomidorów i zielonej fasoli. Próbowałem gotować - wszystkim bardzo podobało się to jedzenie, więc polecam spróbować.
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 21 % 4 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

gotuj fasolę i jajka. W międzyczasie zanurz pomidory we wrzącej wodzie na kilka sekund, a następnie wyjmij i ostrożnie zdejmij z nich skórkę. Po wrzącej wodzie skóra znika bez wysiłku. Pokrój pomidory i natkę pietruszki, włóż do salaterki. Odcedź fasolę, ostudź. Aby ugotowane jajka również ostygły szybciej, umieść je pod zimną wodą. Gdy pozostałe składniki ostygną, przygotuj sos. Śmietanę należy podgrzać w łaźni wodnej, dodać do niej ocet, wymieszać, następnie dodać musztardę i oliwę z oliwek, ponownie wymieszać, posolić i pieprzyć do smaku. Powstały sos trzymaj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje, ciągle mieszając, a następnie wstaw do lodówki na kilka minut. Gdy tam się ochładza, wróć do już schłodzonej fasoli i jajek. Jeśli fasola jest cała, należy ją pokroić na dwie lub trzy części, ale szczerze mówiąc, byłem leniwy, kupuję już posiekaną świeżo mrożoną. Obierz jajka, oddziel białko od żółtka, do sałatki potrzebujesz dwóch drobno posiekanych żółtek. Ponownie, aby uniknąć bałaganu podczas ich krojenia, trę żółtka na drobnej tarce. Dodaj żółtko do sałatki, wszystko wymieszaj, wyjmij sos z lodówki, polej nim sałatkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Sałatka Paradis jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal / 100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy