Sałatka Panzanella fasola i seler pomidory

oryginalna sałatka włoskich kucharzy prosto z Tuskanii!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 60 % 12 g
104 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

istnieje wiele przepisów na sałatki. To jedzenie, w którym kreatywność nie ma granic. Oto przykład-kulinarny przepis na sałatkę toskańską o nazwie sałatka Panzanella.
aby go ugotować, weź mały rondel z wodą, dodaj ocet, trochę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, wyjąć z pieca i odstawić na razie na bok.
teraz weź chleb i pokrój każdy z plasterków na pół. Chleb może być używany zarówno biały, jak i czarny, wszystko według Twojego gustu. Kładziemy chleb na blasze do pieczenia i wysyłamy do pieczenia w piekarniku przez 10 minut. Po zrumienieniu wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy chlebowi ostygnąć.
teraz zróbmy sos. Włóż pomidory do blendera, a następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Idealny jest olej z pierwszego tłoczenia. Ale nie zniechęcaj się, jeśli nie ma czegoś takiego, Inne zawsze będą działać. Dodaj sól i pieprz do mieszanki i zacznij pracować blenderem, aż uzyskasz jednorodną masę.
teraz bierzemy kolejny garnek zimnej wody, solimy wodę i podpalamy garnek. Gdy woda się zagotuje, włóż fasolę do wody i gotuj przez minutę. Szybko wyjmujemy strąki z wrzącej wody łyżką cedzakową i zaleca się natychmiastowe umieszczenie ich na lodzie, aby nie gotowały się dalej. Następnie musisz je wysuszyć i wyczyścić. Dodaj resztę oleju na patelnię i smaż cukinię, koper włoski i seler przez 4-5 minut. Następnie dodaj fasolę i groszek i smaż przez kolejną minutę. W tym czasie warzywa powinny stać się dość miękkie. Teraz możesz posolić i dodać pieprz.
rozłóż chleb na dużym, szerokim talerzu lub naczyniu i polej każdy kawałek tym samym dressingiem z wody i octu, który przygotowaliśmy na początku. Gdy chleb jest namoczony, kładziemy na nim naszą mieszankę warzyw i posypujemy ziołami. To wszystko, sałatka Panzanella jest gotowa do podania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal / 100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal / 100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal / 100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal / 100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy