skład / składniki
metoda gotowania
istnieje wiele przepisów na sałatki. To jedzenie, w którym kreatywność nie ma granic. Oto przykład-kulinarny przepis na sałatkę toskańską o nazwie sałatka Panzanella.
aby go ugotować, weź mały rondel z wodą, dodaj ocet, trochę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, wyjąć z pieca i odstawić na razie na bok.
teraz weź chleb i pokrój każdy z plasterków na pół. Chleb może być używany zarówno biały, jak i czarny, wszystko według Twojego gustu. Kładziemy chleb na blasze do pieczenia i wysyłamy do pieczenia w piekarniku przez 10 minut. Po zrumienieniu wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy chlebowi ostygnąć.
teraz zróbmy sos. Włóż pomidory do blendera, a następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Idealny jest olej z pierwszego tłoczenia. Ale nie zniechęcaj się, jeśli nie ma czegoś takiego, Inne zawsze będą działać. Dodaj sól i pieprz do mieszanki i zacznij pracować blenderem, aż uzyskasz jednorodną masę.
teraz bierzemy kolejny garnek zimnej wody, solimy wodę i podpalamy garnek. Gdy woda się zagotuje, włóż fasolę do wody i gotuj przez minutę. Szybko wyjmujemy strąki z wrzącej wody łyżką cedzakową i zaleca się natychmiastowe umieszczenie ich na lodzie, aby nie gotowały się dalej. Następnie musisz je wysuszyć i wyczyścić. Dodaj resztę oleju na patelnię i smaż cukinię, koper włoski i seler przez 4-5 minut. Następnie dodaj fasolę i groszek i smaż przez kolejną minutę. W tym czasie warzywa powinny stać się dość miękkie. Teraz możesz posolić i dodać pieprz.
rozłóż chleb na dużym, szerokim talerzu lub naczyniu i polej każdy kawałek tym samym dressingiem z wody i octu, który przygotowaliśmy na początku. Gdy chleb jest namoczony, kładziemy na nim naszą mieszankę warzyw i posypujemy ziołami. To wszystko, sałatka Panzanella jest gotowa do podania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal / 100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal / 100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal / 100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal / 100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g