pudding ryżowy z bananami

jeśli dodasz banany do puddingu ryżowego, otrzymasz pyszny deser!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 88 % 22 g
106 kcal
IG: 9 / 77 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Czego potrzebujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wodę, ryż, sól, zagotuj i gotuj na minimalnym ogniu, przykrywając garnek pokrywką,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, mleko, cynamon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj przez około 10 minut, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj skrobię z mlekiem, aż będzie gładka, Dodaj do budyniu i gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając, a następnie zdejmij z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj banany na puree,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I ostrożnie dodaj do budyniu. Schłodzony budyń wkładamy do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po około 2 godzinach wyjmujemy budyń z lodówki, wkładamy do misek, dekorujemy plasterkami banana, cynamonem.Dodatkowo ozdobiłem listkami świeżo mięty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasz zdrowy i pyszny pudding ryżowy z bananami jest gotowy.

wymieszaj wodę, ryż i sól w rondlu i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj przez 45 do 50 minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż.
dodaj mleko, cukier, cynamon i ponownie zagotuj. Gotuj, ciągle mieszając, przez 10 minut. Skrobię ryżową rozcieńczyć w łyżce mleka i dodać do budyniu. Kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia.
Rozgnieć banany, dodaj wanilinę i dobrze wymieszaj. Delikatnie przenieś puree bananowe do budyniu. Wyjmij patelnię z budyniem do lodówki na 2 godziny.
& nbsp ;przed podaniem włożyć pudding ryżowy do misek, udekorować plasterkami bananów i posypać cynamonem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal / 100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal / 100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy